Вести

Маестро Ђорђе Павловић из Народног позоришта дириговао у Модени премијерним извођењем представе у оквиру пројекта „Cross Opera“

3 децембар 2021

Маестро Ђорђе Павловић, стални диригент Опере Народног позоришта у Београду, дириговао је 3. децембра на сцени Teatra Comunale „Luciano Pavarotti“ у Модени премијерним извођењем савремене опере настале на тему Другост: страх и откриће, у оквиру међународног пројекта „Cross Opera“.

На основу задате теме, троје композитора и исто толико либретиста из Италије, Аустрије и Србије креирали су нову оперу направљену од три приче у чијем средишту су миграције становништва са Блиског Истока у Европу. 

Овај међународни пројекат, који је подржан од стране Kреативне Европе (потпрограм култура), заједнички су реализовали Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ из Италије, Landestheater Linz из Аустрије и Српско народно позориште из Новог Сада.

Пројекат „Cross Opera“ треба да подстакне транснационалну мобилност уметника и професионалаца, као и транснационалну циркулацију културног и креативног стварања, којима су циљеви да се промовишу културна размена, интеркултурални и међуверски дијалог, разумевање културне разноликости и социјална инклузија.

Постизање нове и шире публике, интеркултуралног и међуверског дијалога, поштовање различитих култура и културних израза и олакшавање интеграције избеглица су приоритети „Cross Opere“ као једне од основних перспектива Kреативне Европе.

Прва реприза одржана је у недељу 5. децембра, а то извођење могло је да се погледа путем лајв стриминга на линку https://youtu.be/q5IkQ424nG8

Галерија