Вести

МЕЦОСОПРАН ЉУБИЦА ВРАНЕШ 27. МАЈА ПРВИ ПУТ У УЛОЗИ КАРМЕН

24 мај 2017

У опери Жоржа Бизеа "Кармен", која ће 27. маја (19,00) бити изведена на Великој сцени под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, први пут у насловној улози у овој продукцији, наступиће мецосопран Љубица Вранеш.
Микаелу, девојку са села, дочараће сопран Александра Стаменковић Гарсија, ролу наредника Дон Хозеа певаће тенор Дејан Максимовић, а тореадора Ескамиља, баритон Небојша Бабић.
У ансамблу су и Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Дарко Ђорђевић  (Ремендадо), Павле Жарков (Данкаиро), Мирослав Марковски (Моралес), Вук Матић  (Зунига) и Ивана Живадиновић која ће дебитовати у улози Мерцедес.   
У представи учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци“.
Сценографију је урадио Герослав Зарић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Опера у четири чина "Кармен" по новели Проспера Меримеа у режији Небојше Брадића, имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године.
Ово ремек дело славног француског композитора Жоржа Бизеа представља један од најснажнијих уметничких израза тријумфа страсти над сентименталном љубављу.
Опера је компонована на либрето који су саставили познати мајстори свога заната, Мејак и Алеви, користећи поменуту новелу, по поруџбини париске Опере комик 1872. године.
У односу на Меримеову приповетку, опера представља моћну поетску надградњу као плод смислених структурних помака.
Брадић је изместио радњу у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.
М.Б.