Вести

МИЛАНУ НЕШКОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "ЉУБОМИР МУЦИ ДРАШКИЋ" ЗА РЕЖИЈУ ПРЕДСТАВЕ “БЕЛА КАФА”

20 јун 2015

Награда за режију "Љубомир Муци Драшкић" уручена је у суботу 20. јуна овогодишњем добитнику Милану Нешковићу, за режију представе "Бела кафа", по драми Александра Поповића, у извођењу Народног позоришта у Београду.
На свечаности одржаној у Горњем фоајеу Атељеа 212, млади редитељ примио је признање из руку чланица жирија – драмских уметница Светлане Цеце Бојковић и Бранке Шелић.
Награда се састоји од бронзаног медаљона са ликом Драшкића - рад вајара Михајла Ћурчића, уникатне дипломе - рад сликара Љубисава Милуновића и новчаног износа.
Једногласну одлуку донео је жири у којем је, осим поменутих уметница, била и њихова колегиница Рената Улмански.
- Чврст редитељски концепт представе "Бела кафа", који добро кореспондира са данашњим временом и савремено читање Аце Поповића, ипак у први план ставља глумца, што говори да редитељ воли и зна да ради са глумцима. Види се из саме представе да редитељ глумце третира као ауторе својих ликова, а не као пуке извођаче. Глумци знају то да цене и воле да раде са таквим редитељима, јер знају да је то прави пут до колективног уметничког чина и добре представе - истиче се у образложењу.
Нешковић представу "гради поигравајући се жанровима и води је кроз јасно издиференциране и израдјене ликове својих глумаца, као и кроз њихову тимску глумачку игру. Начин на који води своје глумце и њихове ликове у представи, као и умеће редитељског оркестрирања потврђује занатски добру школу режије у раду са глумцем", оценио је жири.
Награда за режију "Љубомир Муци Драшкић" установљена је 2005. године одлуком Атељеа 212 и Скупштине града Београда и бијенално се додељује за представе настале на београдским сценама у знак сећања на великог редитеља и дугогодишњег управника Атељеа 212.
Оно што ово признање издваја од других је то што о њему одлучује жири састављен искључиво од глумаца.
Награда има своју дефиницију у правилнику која гласи: “Глумци свом редитељу”.
Представа “Бела кафа” премијерно је изведена 4. маја на Сцени "Раша Плаовић".
У подели су Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.