МИОДРАГУ КРИВОКАПИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

7 април 2014

Награда за најбоље глумачко остварење на 19. Глумачким свечаностима "Миливоје Живановић", уручена је у понедељак 7. априла прваку Народног позоришта у Београду Миодрагу Кривокапићу.
На сцени Центра за културу у Пожаревцу, статуету са ликом Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића и одговарајући новчани износ, лауреату је уручио градоначелник Пожаревца Миомир Илић.
Кривокапић је награђен за улогу Остоје у представи ''Наши синови'' Војислава М. Јовановића - Марамбоа, у режији Татјане Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду.
Признати драмски уметник, кога је публика поздравила громогласним аплаузом, казао је да му је веоома драго што је добио награду која носи име глумачког барда Миливоја Живановића.
Он је испричао да је заједно са глумачком екипом, док су спремали представу, имао прилику да погледа снимак "Наших синова" које је Мирослав Беловић 1966. године поставио у Југословенском драмском позоришту.
- Ову улогу, за коју сам добио награду, у тој представи играо је управо Миливоје Живановић. Он је био глумац коме се верује. Ја мислим да је то у нашем послу најважније. Хвала Пожаревцу што има овај фестивал, редитељки која ми је доделила улогу и мојим изузетним колегама који су били сјајни партнери - рекао је Кривокапић.
У конкуренцији за награду били су и Слађана Влајовић („Трпеле“, Београдско драмско позориште), Александар Стојковић („Ожалошћена породица“, Народно позориште Републике Српске Бања Лука), Лидија Стевановић („Госпођа министарка“, Српско народно позориште Нови Сад) и Милош Крстовић („Зелени зраци“, Књажевско српски театар, Крагујевац).
Једногласну одлуку о најбољем глумцу фестивала донео је стручни жири у којем су били драмска уметница Ђурђија Цветић, редитељ Петар Зец и театролог Милован Здравковић.
У кратком образложењу, које је прочитао Здравковић, наведено је да је Кривокапић "својим раскошним даром у најбољој традицији глумачке уметности наставио трагом ове племените вештине коју је успоставио бард српског глумишта Миливоје Живановић".
На овогодишњем фестивалу, одржаном од 2. до 7. априла, одиграно је пет представа у селекцији редитеља Небојше Брадића.
Последње вечери, ван конкуренције, у част победника, изведена је драма "Деветстопетнаеста", по тексту Бранислава Нушића, у режији Милана Нешковића и копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта Ниш и Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице.  
Досадашњи добитници награде су Љуба Тадић (1995), Милош Жутић (1996), Драган Мићановић (1997/ 2011), Војислав Брајовић (1998), Гојко Шантић (2000), Михајло Миша Јанкетић (2001), Предраг Ејдус (2002), Ђурђија Цветић (2003), Радмила Живковић (2004), Драган Петровић Пеле (2005), Ружица Сокић (2006), Борис Исаковић (2007), Милан Лане Гутовић (2008), Гордана Ђурђевић Димић (2009), Тихомир Станић (2010), Предраг Мики Манојловић (2012) и Саша Торлаковић (2013).
Представа "Наши синови" премијерно је изведена 24. јануара ове године на Сцени "Раша Плаовић".
У овој породичној драми са социјалним набојем, осим Кривокапића, играју и Олга Одановић (Христина), Наташа Нинковић (Лена), Милутин Милошевић (Писац, Војислав Јовановић), Ненад Стојменовић (Данило), Бранко Видаковић (Газда Ристо), Предраг Васић (Рајко), Марко Јанкетић (Гиле), Вјера Мујовић (Лепосава), Бранка Петрић (Баба Јована), Зоран Ћосић (Симица, општински послужитељ), Јелена Живковић (Лена), Јелена Благојевић (Драга), Бојана Бамбић (Госпођица Наталија) и Љума Пенов (Госпођица Каравилка).
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ