Vesti

MIODRAGU KRIVOKAPIĆU URUČENA NAGRADA ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE NA SVEČANOSTIMA ''MILIVOJE ŽIVANOVIĆ''

7 april 2014

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 19. Glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović", uručena je u ponedeljak 7. aprila prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu Miodragu Krivokapiću.
Na sceni Centra za kulturu u Požarevcu, statuetu sa likom Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića i odgovarajući novčani iznos, laureatu je uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.
Krivokapić je nagrađen za ulogu Ostoje u predstavi ''Naši sinovi'' Vojislava M. Jovanovića - Maramboa, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Priznati dramski umetnik, koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom, kazao je da mu je veooma drago što je dobio nagradu koja nosi ime glumačkog barda Milivoja Živanovića.
On je ispričao da je zajedno sa glumačkom ekipom, dok su spremali predstavu, imao priliku da pogleda snimak "Naših sinova" koje je Miroslav Belović 1966. godine postavio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
- Ovu ulogu, za koju sam dobio nagradu, u toj predstavi igrao je upravo Milivoje Živanović. On je bio glumac kome se veruje. Ja mislim da je to u našem poslu najvažnije. Hvala Požarevcu što ima ovaj festival, rediteljki koja mi je dodelila ulogu i mojim izuzetnim kolegama koji su bili sjajni partneri - rekao je Krivokapić.
U konkurenciji za nagradu bili su i Slađana Vlajović („Trpele“, Beogradsko dramsko pozorište), Aleksandar Stojković („Ožalošćena porodica“, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), Lidija Stevanović („Gospođa ministarka“, Srpsko narodno pozorište Novi Sad) i Miloš Krstović („Zeleni zraci“, Knjaževsko srpski teatar, Kragujevac).
Jednoglasnu odluku o najboljem glumcu festivala doneo je stručni žiri u kojem su bili dramska umetnica Đurđija Cvetić, reditelj Petar Zec i teatrolog Milovan Zdravković.
U kratkom obrazloženju, koje je pročitao Zdravković, navedeno je da je Krivokapić "svojim raskošnim darom u najboljoj tradiciji glumačke umetnosti nastavio tragom ove plemenite veštine koju je uspostavio bard srpskog glumišta Milivoje Živanović".
Na ovogodišnjem festivalu, održanom od 2. do 7. aprila, odigrano je pet predstava u selekciji reditelja Nebojše Bradića.
Poslednje večeri, van konkurencije, u čast pobednika, izvedena je drama "Devetstopetnaesta", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića i koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice.  
Dosadašnji dobitnici nagrade su Ljuba Tadić (1995), Miloš Žutić (1996), Dragan Mićanović (1997/ 2011), Vojislav Brajović (1998), Gojko Šantić (2000), Mihajlo Miša Janketić (2001), Predrag Ejdus (2002), Đurđija Cvetić (2003), Radmila Živković (2004), Dragan Petrović Pele (2005), Ružica Sokić (2006), Boris Isaković (2007), Milan Lane Gutović (2008), Gordana Đurđević Dimić (2009), Tihomir Stanić (2010), Predrag Miki Manojlović (2012) i Saša Torlaković (2013).
Predstava "Naši sinovi" premijerno je izvedena 24. januara ove godine na Sceni "Raša Plaović".
U ovoj porodičnoj drami sa socijalnim nabojem, osim Krivokapića, igraju i Olga Odanović (Hristina), Nataša Ninković (Lena), Milutin Milošević (Pisac, Vojislav Jovanović), Nenad Stojmenović (Danilo), Branko Vidaković (Gazda Risto), Predrag Vasić (Rajko), Marko Janketić (Gile), Vjera Mujović (Leposava), Branka Petrić (Baba Jovana), Zoran Ćosić (Simica, opštinski poslužitelj), Jelena Živković (Lena), Jelena Blagojević (Draga), Bojana Bambić (Gospođica Natalija) i Ljuma Penov (Gospođica Karavilka).
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE