Вести

„Млади у опери" за крај 152. сезоне; На Великој сцени одигране сцене из опера у извођењу полазника Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“

30 јун 2021

Програмом сцене из опера - „Млади у опери", у извођењу полазника Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“, одржаним 30. јуна на Великој сцени, завршена је 152. сезона (2020/2021) националног театра.  

На програму су биле арије и дуети из опера „Риголето“, „Орфеј и Еуридика“, „Евгеније Оњегин“, „Чаробна фрула“, „Трубадур“, „Мадам Батерфлај“, „Кармен“ и „Лучије од Ламермура“.

Уз Оркестар Опере под диригентском управом Ђорђа Павловића и у режији Иване Драгутиновић Маричић, учествовали су Ермин Ашћерић, Невена Ђоковић, Исидора Стевановић, Милица Дамјанац, Катарина Радовановић, Бранислава Бринић, Јана Цветковић, Маја Павковић, Марија Јелић и Искра Сретовић.

Као гости, наступили су солиста Опере Народног позоришта Љубодраг Беговић, сарадница Опере националног театра Наташа Рашић и Милан Обрадовић са ФМУ.

Пре почетка овог догађаја, гледаоцима се обратила управница Народног позоришта Ивана Вујић позвавши их да минутом ћутања одају почаст дугогодишњем глумцу националног театра и једном од уметничких руководилцаца Оперског студија Андреји Маричићу који је преминуо у току дана у Београду, у 62. години.

Сви програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.

У овој сезони, у уметничком руководству Оперског студија били су вокални педагози мр Јадранка Јовановић и мр Сања Kеркез, диригент Ђорђе Павловић, редитељ Ивана Драгутиновић Маричић и сарадник за глуму и сценски покрет Андреја Маричић. 

Корепетитори су Миливоје Вељић, Теодора Јевтић и Тијана Марковић.

Оперски студио се први пут појављује у Народном позоришту средином прошлог века под вођством маестра Оскара Данона, затим диригента Богдана Бабића и редитеља Младена Сабљића.

После дуге паузе студио је опет активиран седамдесетих година, поново са студентима Музичке академије и младим члановима оперског хора, а под уметничким вођством редитеља проф. др. Слободана Турлакова и маестра проф. Предрага Милошевића уз музичку (клавирску) сарадњу Александра Kоларевића.

У знак сећања на истакнутог редитеља Опере Борислава Поповића, Оперски студио од 30. марта 2009. године носи његово име.

Kроз Оперски студио Народног позоришта прошле су многе генерације, а неки од њих су, градећи своју каријеру, стекли име признатих уметника и код нас и у иностранству.