Вести

Моцартов „Дон Ђовани“ премијерно изведен на Дан Народног позоришта

22 новембар 2017

Опера Волфганга Амадеуса Моцарта “Дон Ђовани”, под диригентском управом Марка Боемија и у режији Алберта Триоле из Италије, премијерно је изведена 22. новембра на Великој сцени, на Дан Народног позоришта, а настала је у копродукцији са Мадленианумом, где ће друга премијера бити 28. новембра.

Интригантни легендарни шпански племић и бескрупулозни заводник Дон Хуан послужио је Моцарту да створи, како је сам говорио своју најозбиљнију оперу, коју је нешто касније филозоф Кјеркегор описао као “дело без мане, непрекинуто савршенство".

Сам Дон Ђовани је обликован као први "либертински" оперски херој - антијунак без идеала и скрупула, кога покрећу индивидуализам и жеља за задовољствима.

Он је серијски заводник, али сврха његове опсесије је више душевна него физичка.

Ликови у овој опери све време покушавају да поделе сопствене емоције (чак и оне најјаче и оне о којима се не прича са другима) и да охрабре једни друге; сви осим Дон Ђованија. У томе се проналази најистакнутија карактеристика главног лика - његово неуротично понашање манифестује његову неспособност да искуси емпатију према другим људским бићима...

Публика у препуној сали наградила је вишеминутним бурним аплаузом и овацијама комплетан ансамбл који је у насловној роли предводио баритон Владимир Андрић.

Улоге су остварили и Иванка Раковић Крстоношић (Дона Елвира), Драгољуб Бајић (Лепорело), Снежана Савичић Секулић (Дона Ана), Марко Живковић (Дон Отавио), Софија Пижурица (Церлина), Гаврило Рабреновић (Мазето) и Александар Маневски (Комендаторе).

У представи је учествовао Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Сценографију је креирао, такође, гост из Италије Санти Тициано, а костиме Катарина Грчић Николић.

Асистент диригента је Дијана Цветковић, асистент редитеља Ана Григоровић, а сценографију су реализовали Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић.

На премијери у Мадлениануму, 28. новембра, под диригентском управом Марка Боемија, певаће Владимир Андрић, (Дон Ђовани), Александра Стаменковић Гарсија (Дона Елвира), Вук Матић (Лепорело), Александра Петровић (Дона Ана), Стеван Каранац (Дон Отавио), Невена Матић (Церлина), Марко Пантелић (Мазето) и Александар Маневски (Комендаторе).

Ова опера у два чина, за коју је либрето написао Лоренцо да Понте, премијерно је изведена 29. октобра 1787. године у Државном позоришту у Прагу.

У Народном позоришту у Београду до сада је имала четири премијерне поставке, а прва је била 17. јануара 1938. године.
Наредна премијера одржана је 20. октобра 1953., потом 8. новембра 1982., и последња 12. октобра 2006. године.
М.Б.

Критика објављена у дневном листу "Данас"

Извештај Новинске агенције "Танјуг"

Критика објављена у недељнику "Нин"

Критички осврт Гордане Крајачић