Vesti

Mocartov „Don Đovani“ premijerno izveden na Dan Narodnog pozorišta

22 novembar 2017

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta “Don Đovani”, pod dirigentskom upravom Marka Boemija i u režiji Alberta Triole iz Italije, premijerno je izvedena 22. novembra na Velikoj sceni, na Dan Narodnog pozorišta, a nastala je u koprodukciji sa Madlenianumom, gde će druga premijera biti 28. novembra.

Intrigantni legendarni španski plemić i beskrupulozni zavodnik Don Huan poslužio je Mocartu da stvori, kako je sam govorio svoju najozbiljniju operu, koju je nešto kasnije filozof Kjerkegor opisao kao “delo bez mane, neprekinuto savršenstvo".

Sam Don Đovani je oblikovan kao prvi "libertinski" operski heroj - antijunak bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima.

On je serijski zavodnik, ali svrha njegove opsesije je više duševna nego fizička.

Likovi u ovoj operi sve vreme pokušavaju da podele sopstvene emocije (čak i one najjače i one o kojima se ne priča sa drugima) i da ohrabre jedni druge; svi osim Don Đovanija. U tome se pronalazi najistaknutija karakteristika glavnog lika - njegovo neurotično ponašanje manifestuje njegovu nesposobnost da iskusi empatiju prema drugim ljudskim bićima...

Publika u prepunoj sali nagradila je višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama kompletan ansambl koji je u naslovnoj roli predvodio bariton Vladimir Andrić.

Uloge su ostvarili i Ivanka Raković Krstonošić (Dona Elvira), Dragoljub Bajić (Leporelo), Snežana Savičić Sekulić (Dona Ana), Marko Živković (Don Otavio), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto) i Aleksandar Manevski (Komendatore).

U predstavi je učestvovao Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Scenografiju je kreirao, takođe, gost iz Italije Santi Ticiano, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, asistent reditelja Ana Grigorović, a scenografiju su realizovali Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić.

Na premijeri u Madlenianumu, 28. novembra, pod dirigentskom upravom Marka Boemija, pevaće Vladimir Andrić, (Don Đovani), Aleksandra Stamenković Garsija (Dona Elvira), Vuk Matić (Leporelo), Aleksandra Petrović (Dona Ana), Stevan Karanac (Don Otavio), Nevena Matić (Cerlina), Marko Pantelić (Mazeto) i Aleksandar Manevski (Komendatore).

Ova opera u dva čina, za koju je libreto napisao Lorenco da Ponte, premijerno je izvedena 29. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu do sada je imala četiri premijerne postavke, a prva je bila 17. januara 1938. godine.
Naredna premijera održana je 20. oktobra 1953., potom 8. novembra 1982., i poslednja 12. oktobra 2006. godine.
M.B.

Kritika objavljena u dnevnom listu "Danas"

Izveštaj Novinske agencije "Tanjug"

Kritika objavljena u nedeljniku "Nin"

Kritički osvrt Gordane Krajačić