Вести

МОЦАРТОВА ОПЕРА „ЧАРОБНА ФРУЛА“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

17 јун 2015

Опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Чаробна фрула“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Иване Драгутиновић Маричић, премијерно је изведена у среду 17. јуна.
На тај начин, ова опера, која је за многе симбол снаге целокпуне музичке уметности, а истовремено и једно од највећих ремек-дела оперске литературе, после паузе од 12. година поново је уврштена у редован репертоар Велике сцене.
Публика у препуној сали уживала је у овом јединственом делу које истовремено може да одушеви и децу и одрасле, и у које је уткана огромна вера у племенитост и добронамерност људских осећања која на крају, ипак, побеђују.
Одушевљени гледаоци дуго су, после завршетка представе, снажним аплаузом поздрављали комплетан ансамбл у којем су били Ненад Јаковљевић (Сарастро), Дејан Максимовић (Тамино), Владимир Андрић (Папагено), Снежана Савичић Секулић (Краљица ноћи), Софија Пижурица (Памина), Невена Матић (Папагена), Михаило Шљивић (Беседник), Милица Стојчев (Прва дама), Јелена Шкорић (Друга дама), Јелена Петровић (Трећа дама), Ана Шипка (Први дечак), Јелисавета Цвјетковић (Други дечак), Наташа Рашић (Трећи дечак), Слободан Живковић (Моностатос), Михаило Оташевић (Први оклопник), Страхиња Ђокић (Други оклопник) и Јана Миленковић и Бранко Сарић (Балетски пар).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".
Кореографију је урадио Александар Илић, за видео продукцију био је задужен Балша Ђого, сценографију, по идеји Иване Драгутиновић Маричић, реализовали су Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић, а костиме је креирала Катарина Грчић Николић.
Либрето Емануела Шиканедера превео је Младен Јагушт.
У холу партера Велике сцене гледаоци су могли да погледају изложбу награђених радова са ликовног конкурса организованог поводом премијере „Чаробне фруле“. (више о томе прочитајте ОВДЕ)
Прво место освојила је ученица VI 3 разреда Основне школе „Зага Маливук“ из Београда Јована Лучић, чији је рад укључен у сценографију представе.
Последње извођење ове Моцартове опере у Народном позоришту било је 16. новембра 2003. године.
“Чаробна фрула”, опера из два чина, праизведена је 30. септембра 1791. године у Freihaus-Theater auf der Wieden у Бечу.
На сцени Народног позоришта у Београду премијено је одиграна 27. јуна 1929. године, под диригентском управом Ивана Брезовшека, у режији Зденка Книтла.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ