Vesti

MOCARTOVA OPERA „ČAROBNA FRULA“ PREMIJERNO IZVEDENA NA VELIKOJ SCENI

17 jun 2015

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Čarobna frula“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, premijerno je izvedena u sredu 17. juna.
Na taj način, ova opera, koja je za mnoge simbol snage celokpune muzičke umetnosti, a istovremeno i jedno od najvećih remek-dela operske literature, posle pauze od 12. godina ponovo je uvrštena u redovan repertoar Velike scene.
Publika u prepunoj sali uživala je u ovom jedinstvenom delu koje istovremeno može da oduševi i decu i odrasle, i u koje je utkana ogromna vera u plemenitost i dobronamernost ljudskih osećanja koja na kraju, ipak, pobeđuju.
Oduševljeni gledaoci dugo su, posle završetka predstave, snažnim aplauzom pozdravljali kompletan ansambl u kojem su bili Nenad Jakovljević (Sarastro), Dejan Maksimović (Tamino), Vladimir Andrić (Papageno), Snežana Savičić Sekulić (Kraljica noći), Sofija Pižurica (Pamina), Nevena Matić (Papagena), Mihailo Šljivić (Besednik), Milica Stojčev (Prva dama), Jelena Škorić (Druga dama), Jelena Petrović (Treća dama), Ana Šipka (Prvi dečak), Jelisaveta Cvjetković (Drugi dečak), Nataša Rašić (Treći dečak), Slobodan Živković (Monostatos), Mihailo Otašević (Prvi oklopnik), Strahinja Đokić (Drugi oklopnik) i Jana Milenković i Branko Sarić (Baletski par).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".
Koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, za video produkciju bio je zadužen Balša Đogo, scenografiju, po ideji Ivane Dragutinović Maričić, realizovali su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, a kostime je kreirala Katarina Grčić Nikolić.
Libreto Emanuela Šikanedera preveo je Mladen Jagušt.
U holu partera Velike scene gledaoci su mogli da pogledaju izložbu nagrađenih radova sa likovnog konkursa organizovanog povodom premijere „Čarobne frule“. (više o tome pročitajte OVDE)
Prvo mesto osvojila je učenica VI 3 razreda Osnovne škole „Zaga Malivuk“ iz Beograda Jovana Lučić, čiji je rad uključen u scenografiju predstave.
Poslednje izvođenje ove Mocartove opere u Narodnom pozorištu bilo je 16. novembra 2003. godine.
“Čarobna frula”, opera iz dva čina, praizvedena je 30. septembra 1791. godine u Freihaus-Theater auf der Wieden u Beču.
Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu premijeno je odigrana 27. juna 1929. godine, pod dirigentskom upravom Ivana Brezovšeka, u režiji Zdenka Knitla.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE