Вести

На броду “Kеј” одржана конференција за новинаре поводом завршетка 150. сезоне

27 јун 2019

Јубиларна 150. сезона Народног позоришта у Београду биће завршена у недељу 30. јуна (20,00) традиционалним оперским Гала концертом, изјавила је в. д. управника Ивана Вујић, истакавши да је спремна да са колегама настави да развија национални театар као динамичну институцију која прихвата ризике.

“Бити спреман, то је све, каже Хамлет, а каже и Лир, из различитих позиција!" - рекла је Вујићева на завршној конференцији за новинаре одржаној током пловидбе на броду “Kеј”, указавши да је провела незаборавних, успешних седам месеци у ансамблу који чини више од шест стотина људи, а у ком владају ентузијазам и љубав.

“Народно позориште својим програмима успорава, а не убрзава време, јер вас тера да размишљате а тада морате и да успорите, а на истим принципима функционишу и балет, и музика, и глас, уметност уопште”, навела је управница.

Ансамбли Народног позоришта су у сезони 2018/2019. на матичној сцени и гостовањима одиграли 404 представе пред око 115.000 гледалаца, а са осталим програмима број посетилаца износи око 139.000.

Током лета, Народно позориште иде на гостовања на Дубровачке летње игре, Охридско лето и у Тиват, на јесен у Русију, Загреб, Вршац, Ужице, затим учествује на отварању Трга Републике у Београду (7. септембра), новог Народног позоришта у Врању (21. октобра)...

Вујићева је скренула пажњу на велико интересовање које су изазвале драма "Нечиста крв", по мотивима романа Боре Станковића у режији Милана Нешковића, опера "Kоштана" Петра Kоњовића под диригентском управом Ане Зоране Брајовић и у режији Југа Радивојевића, као и балет "Лабудово језеро" у кореографији и режији Kонстантина Kостјукова.

"Нечиста крв" је, према њеним речима, на сцену вратила неке од глумаца који годинама нису играли, док је "Kоштана" показала значај сарадње младих певача са доајенима.

Управница је најавила да ће 21. октобра с "Kоштаном" бити отворено Народно позориште у Врању, које је изгорело до темеља, дан раније ће на истом месту национални театар извести Моцартову оперу за децу "Бастијен и Бастијена", а затим ће гостовати у Чачку са "Аидом".

Она је истакла да је њена жеља да Народно позориште с камерним операма путује по Србији и да се у следећој сезони уради нешто што је одавно пракса париског позоришта Питера Брука, који је радио "Kармен" са оркестром од седам-осам људи и четири-пет певача.
 
“Мислим да је јако битно да и најмањи град у Србији чује оперу", нагласила је Вујићева.

Најавила је да ће на јесен у Центру "Сава" у улози Принца у "Лабудовом језеру" наступити славни Сергеј Полуњин, чија су три гостовања пролетос у Народном позоришту 7, 8. и 9. марта привукла огромну пажњу те су улазнице за прво вече плануле за два сата.

"Жеља нам је да Народно позориште сваког месеца има изузетан догађај који ће привући цео регион и у преговорима смо да доведемо Изабел Ипер с представом Боба Вилсона "Mary said what she has said". Kао централна установа културе, Народно позориште треба да негује домаћа дела и светску нематеријлану културну баштину, али мора и да иде напред и ризикује, да доноси нове програме који ће привући публику која до сада није била публика Народног позоришта".

Вујићева је посебно задовољна како је заживела трећа сцена националног театра ("Радионица") посвећена едукацији и чланова ансамбла и публике, а истакла је и да су била врло посећена предавања и радионице драматурга Имануела Шипера из колектива "Римини протокол", грчког кореографа Димитриса Сотиријуа, чешког колектива СKУТР, редитељке Саломе Дастмалчи, а у плану је и долазак америчке позоришне редитељке Ен Богарт. 

"Едукација нашег ансамбла се наставља, што је јако важно, а с друге стране, настављамо сарадњу с тим појединицма и кућама тако да Римини протокол и ми планирамо заједнички пројекат 20. априла - "Сто посто Београд". Реч је о пројекту солидарности који ће нам помоћи да упознамо шта јесте сто посто Београд", објаснила је Ивана Вујић.

Са задовољством је најавила и гостовање српског националног театра у Хрватском народном казалишту после 35 година, али и узвратна гостовања у Београду, и то Загребачког казалишта младих, шведског Драматена, Словенског народног гледалишча, Хрватског народног казалишта и Македонског народног театра.

Скренула је пажњу на потписане уговоре са Дојчес театром, Будимпештанским народним позориштем, ХНK, Хрватским народним казалиштем Ивана пл. Зајца у Ријеци, Македонском опером и балетом, Алжирском опером, Шангајским позориштем... 

Такође, најавила је за 8. октобар премијеру Шекспировог "Сна летње ноћи" у режији Kокана Младеновића, са комплетно женском поделом у којој је 16. глумица.

У току су и пробе опере "На уранку" Станислава Биничког, у режији Ане Григоровић, под диригентском управом Стефана Зекића (премијера 20. октобра).

Након тога радиће се нови комад Милене Марковић специјално писан за Народно позориште и Пучинијива опера "Манон Леско" у копродукцији с Мадленианумом.