Вести

На Савској променади одржан спектакуларни Гала концерт поводом сто година од оснивања ансамбла Опере Народног позоришта у Београду

14 септембар 2019

Поводом сто година од оснивања ансамбла Опере Народног позоришта у Београду, у суботу 14. септембра на Савској променади, шеталишту у оквиру "Београда на води", одржан је спектакуларни Гала концерт под називом „Опера на води“.

У прелепом амбијенту поред Саве, више од 1000 гледалаца уживало је у популарним аријама и хоровима из познатих опера које су највећим делом заступљене на редовном репертоару Народног позоришта – „Севиљски берберин“, „Кармен“, „Адријана Лекуврер“, „Набуко“, „Дон Карлос“...

У оквиру програма, изведена је и увертира из Штраусовог „Слепог миша“, чувени Шостаковичев „Други валцер“ из његове „Свите за оркестар“ и Романса Леонарда, шпанског композитора Пабла Сорозабала.

Концерт је тријумфално завршен „Чочечком игром“ из опере Петра Коњовића „Коштана“, према истоименој драмској причи Борисава Станковића.

Под диригентским управама Ђорђа Павловића и Ђорђа Станковића, у режији Иване Драгутиновић Маричић, уз Оркестар и Хор, учествовали су прваци Опере Народног позоришта у Београду Владимир Андрић, Ненад Јаковљевић, Снежана Савичић Секулић, Јелена Влаховић, Душан Плазинић, Јанко Синадиновић, Дејан Максимовић, Драгољуб Бајић, Сања Керкез и чланица Хора Биљана Трмчић. 

Као специјални гост наступила је мецосопран из Немачке Сања Анастасиа.

Овај прворазредни културни догађај, као поклон Београђанима и свим посетиоцима главног града Србије, који су у директном преносу на Другом каналу могли да прате и гледаоци Радио телевизије Србије, представљао је и ове године праву промоцију духа српске престонице као космополитског града са богатом уметничком традицијом.

Подсећања ради, пре годину дана, 22. септембра, на истој локацији, одржан је, такође, спектакуларан оперски Гала концерт поводом 150 година постојања Народног позоришта у Београду.
М.Б.