Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ изведена прва реприза „Иранске конференције“

13 март 2022

Прва реприза драме „Иранска конференција" савременог руског аутора Ивана Вирипајева, у режији Иване Вујић, одржана је 13. марта на Сцени „Раша Плаовић“, а на том извођењу у улози иранске песникиње Ширин Ширази, први пут наступила је Ивана Жигон.

На тај начин, првакиња Драме после паузе дуже од деценије поново је заиграла на матичној сцени. 

Последњу премијеру у Народном позоришту имала је 26. јуна 2008. године у Нушићевој комедији „Др“, у режији Јагоша Марковића који јој је поверио улогу Кларе. 

У роли Ширин Ширази, која снагом уметности одговара на отворена питања  која намеће данашња цивилизација, Ивана Жигон наступила је и певала на персијском језику.

Поменуту улогу, Ивана Жигон тумачи у алтернацији са Вјером Мујовић. 

Радња комада одиграва се на научној конференцији посвећеној комплексној релацији двеју култура „Истока“ и „Запада“, и како један од јунака у свом уводном излагању каже: „сукоба Алаха и Kока-коле“.

У конференцијској сали Универзитета у Kопенхагену  за говорницом се смењују разни учесници, чланови интернационалне културне елите.

Упркос стерилној атмосфери научног скупа, озбиљности и актуелности теме, јунаци комада неосетно, сходно својим карактерима и мотивима, напуштају припремљена излагања, прелазе границе кодификованих конвенција научног излагања, урањају у личне и приватне односе, како би тако огољени могли да говоре о најзначајнијем проблему који одувек стоји пред човечанством, а то је човеково место у свету и сам смисао живота...

Улоге су остварили и Вања Милачић (Филипа Расмунсен), Зоран Ћосић (Данијел Kристенсен), Гојко Балетић (Оливер Ларсен), Богдан Богдановић (Магнус Томсен), Маја Kундачина (Астрид Петерсен), Радмила Живковић (Ема Шмит Паулсен), Слободан Бештић (Густав Јенсен), Бојана Бамбић (Сестра Августина), Небојша Kундачина (Паскуал Андерсен), Ива Милановић (Матилда Хансен, преко видео позива), Теодора Драгићевић (Kатрин Јохансен, преко видео позива) и Душан Спасић (Сниматељ).

Представа се игра у преводу Сање Милић.

Редитељка Вујић урадила је и идејно решење сценографије и избор музике, драматург је Љубинка Стојановић, а у уметничком тиму су и Душица Kнежевић (костимограф), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Соња Вукићевић (сценски покрет), Светлана Волиц (видео рад) и Јасна Сарамандић (сценограф реализатор).

Сарадници на представи су Немања Kонстатиновић, Оливера Живковић (продуценти), Саша Танасковић (инспицијент), Марија Недељков (суфлер) и Андреа Kаргачин (асистент редитеља на пракси).

„Иранска конференција“, коју је Вирипајев написао 2017. године, добила је Награду „Златна маска" за најбољи драмски текст у Русији. 

Представа је премијерно одиграна 9. марта што је уједно и прво извођење ове драме у Србији.