Вести

НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ОДРЖАН КОНЦЕРТ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ “LA DONNA IDEALE”

26 јун 2015

Концерт камерне музике Респигија, Шосона, Равела и Бериа под називом “La donna ideale”, у режији Ане Григоровић, одржан је у петак 26. јуна на Сцени “Раша Плаовић”.
На програму су била дела О. Респигија “Залазак”, Е. Шосона “Вечита песма” , као и Равелове “Песме са Мадагскара” и “Народне песме” Лучана Бериа, на десет различитих језика и дијалеката међу којима су азербејџански, сицилијански, сардинијски („Црно је боја“, „Месец је порастао преко брда“, „Славујче у шуми“, „Песма морнаревих жена“, „Идеална жена“, „Азербејџанска љубавна песма"...)
На крају концерта, одушевљена публика није штедела дланове да снажним аплаузом поздрави уметничку екипу у којој су били Наташа Јовић Тривић (мецосопран), Душица Блаженовић (виолина), Милица Радосављевић (виолина), Мирко Црнојевић (виола), Јасмина Врбанић (виолончело), Владимир Павловић (виолончело), Горана Ћургус (харфа), Александар Ружичић (флаута), Милош Драгић (кларинет/клавир), Милош Вељковић (клавир) и Младен Васојевић (удараљке).
Сценографију је креирала Невенка Видак.
Камерна музика због своје природе је описана као „музика пријатеља“. Настала је у средњем веку и инструменти су кориштени првенствено као пратња за певаче. Током година је еволуирала и постала одраз промена у технологији и друштву који су је произвели.
Насупрот симфонијској, концертантној музици, писана је за солисте, односно мале ансамбле у којима су поједине деонице солистички заступљене.
Намењена је за мањи број слушалаца у интимнијим просторима.
М.Б.