Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“

16 децембар 2017

Промоција монографије “Маестро Бранко Марковић“, аутора Маје Красин Матић и Весне Бајић Стојиљковић, одржана је у суботу 16. децембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Обраћајући се бројним поштоваоцима његовог уметничког дела, ауторка Красин Матић је објаснила да су она и Весна Бајић Стојиљковић,одлучиле да ураде ову монографију зато што је улога Бранка Марковића остварена, пре свега, на пољу, кореографског стваралаштва у области народне игре била недовољно пропраћена у јавности, али и „несазлужено остављена под велом сенке“.

Она jе посебно захвалила члановима породице Марковић што су им „одшкринули врата своје велике и значајне породице и омогућили да сакупимо материјал за једну овакву студиозну монографију“, као и Југословенској кинотеци, Истраживачко-документационом центру Народног позоришта у Београду, Музеју позоришне уметности Србије, Српском народном позоришту у Новом Саду, Академско-културно уметничким друштвима „Бранко Крсмановић“ и „Шпанац“ и Народној библиотеци Србије.

Додала је да је монографија подељена у три тематске целине – Живот посвећен уметности, Кореографско стваралаштво Бранка Марковића и Документација о маестру Бранку Марковићу.

Првак Балета Народног позоришта у Београду, педагог и кореограф, председник УБУС-а Владимир Логунов, који је Марковићу пре више од четири деценије био асистент кореографа за комичну оперу у три чина Јакова Готовца „Еро с онога свијета“, истакао је да је имао велико задовољство што је радио са једним тако значајним уметником и нагласио да је у том периоду од њега много научио, али и био у прилици да сагледа како се „сачињава једна кореографија која подсећа на фолклор, а у ствари је балет“.

Он је оценио да је Марковић на сцени био „једна, изузетно снажна, упечатљива личност која је далеко прелазила испред рампе“ и подсетио да му је, у том смислу, остао у незаборавном сећању као Влах Алија, у „Охридској легенди“, у кореографији Димитрија Парлића из 1968. године.

„Бранко је био изузетан играч, одличан кореограф и велики џентлмен и господин какви се ретко срећу у нашој професији“, истакао је Логунов.

На промоцији, коју је Удружење балетских уметника Србије (УБУС) организовало поводом 100 година од рођења овог цењеног солисте Балета Народног позоришта и кореографа народних игара, говорили су и ауторка Весна Бајић Стојиљковић, редитељ и члан уметникове породице Горан Марковић, син Бранка Марковића - Војин Марковић и солиста и маестров асистент у АКУД-у "Бранко Крсмановић" Србољуб Нинковић.

Модератор програма била је балерина Народног позоришта у Београду и члан председништва УБУС-а Ива Игњатовић.

Гости промоције били су чланови АКУД-а „Бранко Крсмановић“ који су изводили делове из неких од Марковићевих кореографија.

Марковић је рођен у Београду 17. октобра 1917. године, где је и преминуо 28. јнуара 1993.
М.Б.