Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНО ЈУБИЛАРНО 150. ИЗВОЂЕЊЕ "КОВАЧА"

15 новембар 2012

Представа "Ковачи" Милоша Николића, у режији Стефана Саблића, изведена је 150. пут у четвртак 15. новембра на Сцени "Раша Плаовић".

После осамдесетак минута надахнуте игре, гледаоци су глумце поздравили снажним аплаузом потврдивши на тај начин још једном да ова комедија, написана 1991. године, и даље веома добро кореспондира са публиком зато што на прецизан и уметнички начин отвара и покреће нека питања која су део нашег живота, али и судбине.
Комад је спреман почетком сезоне 2003/2004. у копродукцији Народног позоришта у Београду и Центра за културу из Панчева на чијој сцени је премијерно изведен 13. новембра 2003. године, док је београдска премијера одржана 18. децембра на Сцени "Раша Плаовић".
У подели су били Бранко Видаковић (Петер), Миленко Павлов (Аца), Зорица Мирковић (Лујза) и Станко Богојевић (Иван).
Од првог извођења, лик Аце игра Миленко Павлов, а улогу Лујзе тумачи Зорица Мирковић, осим на гостовању у Канади прошле године (од 29.11. до 4. 12.) када је уместо ње играла Соња Кнежевић. Петера игра Бранко Видаковић којег су једно време мењали Радован Миљанић и Урош Урошевић, док уместо Станка Богојевића лик Ивана већ неколико сезона тумачи Драган Гиџа Николић.
Драматург представе је Зоран Раичевић, сценограф Дејан Пантелић, а костимограф Катарина Грчић.
Радња ове приче која има невероватне обрте, дешава се двадесет година после рата у ковачници Швабе Петера. На том истом месту током рата је у њој радио Србин Аца код његове жене Луизе док је Петер био на руском фронту. Ковач Петер је на фронту такође радио у ковачници код Рускиње која је као и његова жена била сама, док је њен муж ослобађао Ацино село у Банату и мало ковао у ковачници код његове жене…
Представу је до сада видело више од 27000 гледалаца у Београду и на сценама у Панчеву, Параћину, Ивањици, Пожаревцу, Убу, Грачаници, Хочи, Бијељини, Ванкуверу...
"Ковачи" су учествовали на Међународном позоришном фестивалу националних мањина 2004. године у Темишвару, потом следеће године на Интернационалном фестивалу комедије "Балкан 2000" у албанском граду Корча, 2006. на Међународном позоришном фестивалу у Кијеву и 2010. на Фестивалу „Дани малих ствари“ у Требињу.
На фестивалу у Корчи Миленко Павлов је освојио Награду за главну мушку улогу.
М.Б.