Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведена драма Душана Ковачевића „Балкански шпијун“ у режији Татјане Мандић Ригонат

1 октобар 2018

Нова верзија чувене драме Душана Ковачевића “Балкански шпијун” премијерно је изведена 1. октобра на Сцени „Раша Плаовић“, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, која је у фокус ставила тему друштвене параноје и производње непријатеља, као и преузимање улоге жртве.

Љубомир Бандовић је тумачио лик Илије Чворовића, човека који живи и делује по свом принципу, а који му говори да је све супротно од онога што изгледа да јесте, његова супруга Даница Чворовић је Нела Михаиловић, брата Ђуру, односно сестру близнакињу играла је Душанка Глид Стојановић, ћерку Соњу Катарина Марковић, улогу подстанара Петра Јаковљевића дочарао је Милутин Милошевић, а Радио-спикерке Вања Милачић.

У филмским сценама, које је снимио Дејан Стојановић, а монтирала Јелена Тврдишић, појављују се Борис Комненић, Бранко Видаковић, Вјера Мујовић, Оља Бећковић, Александра Коларов, Дуња Костић и Немања Константиновић.

У раду на представи упориште је била драма која је мање позната од сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

Тема комада је друштвена параноја, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља, све што је у њега додато је документарна грађа из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...

Одушевљена публика у препуној сали испратила је вишеминутним бурним аплаузом и овацијама комплетну екипу представе урађене у кључу трагедије – трагедије времена, једне породице и свих оних који су у тој причи.

После неколико бисева, на сцену је изашао в.д. директора Драме Жељко Хубач и рекао да је представа била посвећена прваку Драме Народног позоришта Предрагу Ејдусу.

Публика је устала на ноге и заједно са актерима на сцени упутила дуг и снажан аплауз за последњи поздрав доајену српског глумишта који је преминуо 28. септембра у 71. години.    

Композитор је Ирена Поповић Драговић, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Ивана Васић, а сценски покрет Анђелија Тодоровић.

У представи суделују и музичари Владимир Гурбај (кларинет), Елио Ригонат (гитара), Иван Мирковић (хармоника) и Реља Дербогосијан (бубањ).
М.Б.