Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ premijerno izvedena drama Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat

1 oktobar 2018

Nova verzija čuvene drame Dušana Kovačevića “Balkanski špijun” premijerno je izvedena 1. oktobra na Sceni „Raša Plaović“, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, koja je u fokus stavila temu društvene paranoje i proizvodnje neprijatelja, kao i preuzimanje uloge žrtve.

Ljubomir Bandović je tumačio lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste, njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju igrala je Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, ulogu podstanara Petra Jakovljevića dočarao je Milutin Milošević, a Radio-spikerke Vanja Milačić.

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Tema komada je društvena paranoja, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u njega dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

Oduševljena publika u prepunoj sali ispratila je višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama kompletnu ekipu predstave urađene u ključu tragedije – tragedije vremena, jedne porodice i svih onih koji su u toj priči.

Posle nekoliko biseva, na scenu je izašao v.d. direktora Drame Željko Hubač i rekao da je predstava bila posvećena prvaku Drame Narodnog pozorišta Predragu Ejdusu.

Publika je ustala na noge i zajedno sa akterima na sceni uputila dug i snažan aplauz za poslednji pozdrav doajenu srpskog glumišta koji je preminuo 28. septembra u 71. godini.    

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).
M.B.