Вести

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ТОЛСТОЈЕВА ДРАМА „ЦАРСТВО МРАКА“ У РЕЖИЈИ ИГОРА ВУКА ТОРБИЦЕ

24 март 2017

Представа „Царство мрака“ према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, премијерно је изведена у петак 24. марта на Сцени “Раша Плаовић”.
Била је то, у Народном позоришту, трећа поставка ове драме коју је Толстој, један од највећих руских реалиста свог доба, написао 1886. године, а улоге су остварили Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Љубомир Бандовић (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Небојша Љубишић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).
Комад је у почетку био забрањен за приказивање, а на праизвођење је чекао пуних 16. година – до 1902, односно док писац није пристао да оним најстрашнијим сценама из комада допише алтернативу.
Теме из Толстојеве драме, попут преваре, похлепе, прељубе, лицемерја, убиства и чедоморства, а све зарад новца који је “сваком послу господар”, веома су присутне и у данашњем времену.
Славни писац у овом комаду о греху и изопачености карактера, за шта највише криви очајничко сиромаштво, пружа довољно доказа да су сви ти људи који живе у једном таквом царству мрака и сами мрачни и сви међусобно подједнако способни за оно најгоре…
Представа се, између осталог, издаваја и по томе што се сцена налази иза специјалне стаклене преграде захваљујући којој глумци не могу ни да виде ни да чују публику, а за такво несвакидашње решење, први пут примењено у неком београдском позоришту, млади и талентовани редитељ сматра да постоје концептуални, практични и уметнички разлози.
Публика је са великом пажњом и интересовањем пратила сваки тренутак ове комплексне драме, а на крају је комплетан ансамбл наградила снажним аплаузом.
Уз Торбицу, ауторски тим чине Молина Удовички Фотез / Тијана Грумић (драматурзи), костимограф Марина Меденица, аутор сценографије и дизајна светла је гост из Словеније Бранко Хојник, композитори су гости из Хрватске Ненад и Ален Синкауз, избор музике је начинио Ненад Синкауз, сценски говор је поставила Љиљана Мркић Поповић, асистент сценографа је била Дуња Костић, а асистент костимографа Олга Мрђеновић
Ивана Ненадовић је извршни продуцент, а Немања Константиновић организатор.
Сарадници на представи су Сања Угринић Мимица (инспицијент), Гордана Перовски (суфлер) и студент Милош Голубовић (организатор на пракси).
Први пут, „Царство мрака“ је премијерно изведено у Народном позоришту 18. децембра 1904. године, у преводу Јована Максимовића, и у режији Чича Илије Станојевића. Било је то, уједно, и прво Толстојево дело које је одиграно на српској позорници.
Према мишљењу театролога Рашка Јовановића, то уопште није било случајно.
„Злочини приказани у драми „Царство мрака“ без двоумљења схватају се као законите последице робијашкога живота у тмини руског села, у које незадрживо продире моћна и цинична власт новца. Било је то занимљиво и нашим гледаоцима, који тек што су преживели првобитну акумулацију капитала у Србији, која је имала катастрофалне последице на селу”, оценио је господин Јовановић.
Наредна премијера овог комада одржана је 15. септембра 1928. године у режији Јурија Љвовича, а у подели су били Жанка Стокић, Раша Плаовић, Љубинка Бобић, Невенка Урбанова…
М.Б..