Вести

На Великој сцени одржана прва реприза опере "Андре Шеније" са равноправном поделом главних протагониста

25 јун 2018

Прва реприза опере Умберта Ђордана "Андре Шеније" са равноправном поделом главних протагониста, изведена је с великим успехом 25. јуна на Великој сцени под диригентском управом Ђорђа Павловића и у режији госта из Италије Ђандоменика Вакарија.

Насловну улогу тумачио је тенор Јанко Синадиновић, ролу племкиње Мадалене де Коањи певала је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, а слуге Жерара – баритон Драгутин Матић.

У представи је први пут учествовала и мецосопран Тамара Никезић (Контеса де Коањи), а у осталим улогама, као и на премијери 23. јуна, наступили су Љубица Вранеш (Берси), Марко Пантелић (Флевил), Михаило Шљивић (Матије), Синиша Радин (Абате/ Опат), Дарко Ђорђевић (Енкроајабл), Вук Матић (Руше), Свето Кастратовић (Шмит), Наташа Рашић (Мадлен), Мирослав Марковски (Фукије Тенвил) и Милан Младенов (Дима/ Домоуправитељ).

У представи су учествовали Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду, као и чланови Дечијег хора „Хориславци“.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора и бинске музике Ђорђе Станковић.

Сценографију је урадио Кузман Попов, а костиме Асја Стојменова.

Радња опере, према либрету Луиђија Илике, базирана је на историјским чињеницама из доба Француске револуције (1789–1799).
М.Б.

Извештај са прве репризе можете прочитати ОВДЕ