Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ СТО ГОДИНА РВАЊА У СРБИЈИ

2 март 2012

Свечана академија поводом сто година рвања у Србији, уз учешће бројних спортиста из земље и света, као и уметника из Народног позоришта, одржана је у понедељак 5. марта на Великој сцени.

Програм, који су водили глумци Националног театра Вук Костић и Јелена Хелц, почео је химном Републике Србије “Боже правде” у извођењу солисте Опере Драгољуба Бајића, а потом се присутнима обратио председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић који је подсетио да је рвање најтрофејнији олимпијски спорт у Србији и истакао да су „наши славни претходници проносили славу земље широм света, доносећи медаље са свих најзначајнијих такмичења.
- Рвање у Србији је испунило и даље испуњава може се рећи, свој други, не мање значајан задатак, стварајући сем великих спортских асова и личности које су, након своје спортске каријере настављали да дају велики допринос друштву обављајући на најквалитетнији начин своје друштвене и радне обавезе, на шта смо ми такође веома поносни. Посебно смо поносни, што је рвачки спорт у Србији дао свету дугогодишњег председника светске рвачке федерације Милана Ерцегана, који је као изузетан спортски радник и хуманиста обележио једну епоху и оставио велики углед нашој земљи у овој организацији. Све ово што са поносом истичемо као део наше богате историје нас и обавезује, односно даје задатак да наставимо са великим и преданим радом, да би били достојни посла којим се бавимо. Желим и да обећам да ћемо сви ми у рвачком савезу Србије и наравно наши спортисти дати све од себе да наставимо ову богату традицију рвачког савеза Србије – рекао је Трајковић.
О значају овог борилачког спорта, говорили су и представник Министарства за омладину и спорт Драган Атанасов, председник светске рвачке федерације Рафаел Мартинети, председник Европског савета удружења рвача Цено Ценов и Рајко Балтић, потпредседник Рвачког савеза Србије и директор предстојећег Европског првенства у рвању грчко-римским и слободним стилом за жене и мушкарце које ће се одржати у Београду од 6. до 11. марта.  
У оквиру програма, заслужним појединцима и удружењима поводом јубилеја 100 година рвања у Србији, додељене су награде Рвачког савеза Србије - Златни орден, Сребрни орден, Орден за животно дело и Златна плакета.
У уметничком делу програма учествовале су и првакиње Опере Александра Ангелов и Сузана Шуваковић Савић, пијанисткиња Нада Матијевић, као и солисти балетског ансамбла који су извели једночинку “Шест плесова” Јиржија Килијана.  
М.Б.