Вести

На Великој сцени премијерно изведен балет „Евгеније Оњегин“ у кореографији и режији Лидије Пилипенко

23 децембар 2017

Балет „Евгеније Оњегин“, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Лидије Пилипенко, под диригенстком управом Ђорђа Павловића, премијерно је изведен 23. децембра на Великој сцени.

Одушевљена публика, у препуној сали, уживала је у овом двочасовном спектаклу, инспирисаном истоименим бисером руске књижевности, сатиричним ремек-делом раног 19. века, славног Александра Сергејевича Пушкина.

За тај целовечерњи балет у два чина, први пут изведен на некој српској сцени, наша чувена примабалерина и кореографкиња Пилипенко написала је и либрето, а са маестром Павловићем урадила је и изузетан избор музичких композиција Чајковског, најпознатијег руског композитора позног романтизма.

Чувени роман, чији су главни јунаци млади аристократа Оњегин, страствени млади песник Ленски, шармантна и симпатична Олга и њена старија сестра Татјана, слојевита и меланхолична особа, опседнута романтичним књигама… дочаран је покретом на нов, јединствен начин, адекватним кореографским изразом (асистент  Душка Драгичевић) ове наше врхунске уметнице која је на крају представе награђена више него заслуженим френетичним аплаузом.

Госпођа Пилипенко није желела да у либрету осуђује људске недостатке или људско прекомерје, већ је њена потреба била да разуме и уметничким језиком изрази сву сложеност и противречности које чине сам живот.

Изванредни костими Катарине Грчић Николић, сведени, веома функционални, декор Бориса Максимовића, сјајни солисти и чланови ансамбла, који су сваким атомом снаге дали све од себе да одговоре захтевима кореографа, као и одличан оркестар са којим се нису „разилазили“, пленили су све време пажњу гледалаца, који заиста нису штедели дланове да их, све заједно, поздраве бурним овацијама.

У главним улогама наступили су Јован Веселиновић (Евгеније Оњегин), Бојана Жегарац Кнежевић (Татјана), Игор Пастор (Ленски), Теодора Спасић (Олга), Милан Рус (Кнез Гремин) и Милош Живановић (Слуга).

У представи је учествовао целокупни балетски ансамбл и Оркестар Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска.

Прва реприза биће одржана 16, а друга 29. јануара.
М.Б.