Вести

На Великој сцени премијерно изведена представа “Сан летње ноћи – Пројекат Шекспир”, по делу Вилијама Шекспира, у режији Kокана Младеновића

8 октобар 2019

Представа “Сан летње ноћи – Пројекат Шекспир”, по делу Вилијама Шекспира, у режији Kокана Младеновића, са комплетно женском поделом у којој је 15 глумица, премијерно је изведена 8. октобра на Великој сцени.

Из зачаране шуме, места разоткривања хировитости људске природе, несталности љубавних осећања, раскалашености и неспутаности, где се варка и чаролија испреплићу с фином психологијом, Младеновић је радњу изместио у један женски затвор у којем затворенице играју комад енглеског класика, а пројекат финансира ресорно министарство у циљу њихове ресоцијализације.

Стављање једне од најлепших прича испричаних о слободи у контекст затвора, додатно је интензивирало односе и емоције, а неким сценама дало је и потпуно неочекивани контекст.

Састав ансамбла директно реплицира на манир Шекспировог театра, где су све улоге играли мушкарци, а у овој варијанти играју само жене.

На крају, испоставља се да је Шекспир лакмус за читање свих недостатака система, јер, огољава девијације једне затворене, изоловане средине...

Представа је наишла на веома добар пријем код публике која је вишеминутним бурним аплаузом наградила комплетан ансамбл у којем су биле Радмила Живковић (Управница затвора), Александра Николић (Професорка), Душанка Стојановић Глид (Оберон), Вања Ејдус (Титанија), Сања Марковић (Пук), Марија Вицковић (Деметар), Нина Нешковић (Хелена), Јована Беловић (Лисандер), Исидора Симијоновић (Хермија), Ивана Шћепановић (Егеј), Данијела Угреновић (Вратило/ Пирам), Лидија Плетл (Зид), Вања Милачић (Тизба), Бојана Бамбић (Месец) и Милена Ђорђевић (Министарка).

Младеновић је са драматурзима Димитријем Kокановим и Жељком Хубачем урадио и адаптацију текста, костимографкиња је Бојана Никитовић, сценографкиња Марија Kалабић, а композиторка Ирена Поповић.

Ово је у Народном позоришту била шеста драмска поставка „Сна летње ноћи”. Премијере су одржане 04.04.1910. (режија Милорад Гавриловић), 26.03.1912. (Сава Тодоровић), 25.06.1920. (Александар Верешчагин), 11.09.1931. (Јуриј Љвович Ракитин) и 26.09.1997. године (Никита Миливојевић).

На сцени Народног позоришта, у адаптацији Лучијана Јонескуа, у режији и кореографији Михаеле Атанасиу, била је постављена и балетска представа „Сан летње ноћи”, а премијера је одржана 10. децембра 1987. године.
М.Б.