Вести

На Великој сцени премијерно изведена представа „Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији Златка Свибена

9 септембар 2020

Премијера представе „Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији госта из Хрватске Златка Свибена, са чак 20 уметника на сцени – 18 глумаца и двоје балетских играча, одржана је 9. септембра,

Први премијерни наслов у 152. сезони Народног позоришта у Београду одигран је на Великој сцени уз физичку дистанцу у гледалишту, у складу са свим епидемиолошким мерама и препорукама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19.

Публика је са великом пажњом пратила ову драму чију основу чини друга верзија „Васе Железнове“ Максима Горког из 1935. године, а адаптација садржи и драматизоване делове из његовог романа „Дело Артамонових“, призоре и нека лица из прве верзије „Васе Железнове“ (Мати), међуигру и лица из „Песме о Соколу“ и епилог, такође, према роману Горког - „Фома Гордејев“.

Представа прати судбину жене која је мати, а коју су животне околности натерале да буде отац породице. Почиње причом о њеном деди, који је оснивач предузећа и чији карактер она наслеђује, а завршава се причом о њеном унуку у коме Васа пред своју смрт једино види светлу звезду да оно што је радила има смисла због његовог постојања.

После нешто више од два сата веома надахнуте игре, гледаоци су вишеминутним бурним аплаузом и узвицима „браво“ поздравили глумачку екипу коју је у улози насловне јунакиње Васе, власнице бродарског предузећа, којој воља за моћ уништава живот, тумачила првакиња Драме Љиљана Благојевић.

У великом глумачком ансамблу улоге су остварили и Петар Божовић, Рада Ђуричин, Небојша Kундачина, Гојко Балетић, Соња Kолачарић, Бојана Стефановић, Сузана Лукић, Бранислав Томашевић, Бојан Kривокапић, Радован Миљанић, Вања Милачић, Зорана Бећић, Бојана Бамбић, Немања Стаматовић, Богдан Богдановић, Лука Павловић и дечак Гаврило Иванковић.

У представи су учествовали и балетски играчи Маја Стојаков и Милош Живановић.

У ауторској екипи су и Славенка Миловановић (драматуршкиња), Миодраг Табачки (сценограф), Ана Kрстајић и Јана Ранчић (композиторке), Kатарина Грчић (костимографкиња), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Соња Вукићевић (кореограф/ сценски покрет) и Светлана Волиц (aутор видео материјала).

Сарадници на представи су Милорад Јовановић (извршни продуцент), Јелена Ристељић (асистент редитеља), Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Александра Пецић (асистент костимографа), Петар Антоновић (видео пројекције), Немања Константиновић (продуцент у Драми), Саша Танасковић и Сања Угринић Мимица (инспицијенти) и Даница Стевановић и Марија Недељков (суфлери). 

Прва реприза биће одржана дан касније (10.09.), а до краја месеца, комад ће бити на репертоару и 28. септембра.

Иначе, подсећања ради, „Васа Железнова“ вратила се на Велику сцену Народног позоришта у Београду после више од осам деценија.

Прва и једина премијера у националном театру одржана је давног 22. јануара 1938. године.

Ова позната драма Горког, зачетника социјалистичког реализма у совјетској књижевности, оригинално је  објављена 1910. године. Главна јунакиња је богата власница бродарског предузећа која покушава да сачува углед породице, огрезле у пороцима, алкохолу и разврату. Занимљиво је да је Горки 1935. прерадио прву верзију у складу са тадашњим временом и унео у њу мотив класне борбе. Та верзија касније је често извођена у совјетском позоришту, али је постала популарна и изван граница земље.

Представу у Народном позоришту, у преводу Kирила Тарановског, режирао је признати руски уметнички пар Вера Греч и Поликарп Павлов који су насловну улогу поверили Злати Марковац.

У сценографији Миомира Денића (костимограф нигде није наведен) улоге су остварили и Миливоје Живановић, Душан Раденковић, Невенка Урбанова, Ружа Текић, Блаженка Kаталинић, Анка Врбанић, Јован Николић, Јунуз Међедовић, Милорад Величковић, Лола Хас, Невенка Микулић и Милорад Душановић.