Вести

Награда „Љубомир Муци Драшкић" глумци свом редитељу, додељена Татјани Мандић Ригонат за режију представе „Наш разред" Народног позоришта у Београду

20 јун 2023

Награда за режију „Љубомир Муци Драшкић” уручена је 20. јуна редитељки Народног позоришта у Београду Татјани Мандић Ригонат за представу „Наш разред”.

На свечаности одржаној у Атељеу 212 признање је примила из руку драмске уметнице Светлане Бојковић, председницe жирија награде коју Атеље 212 додељује бијенално за режију на нивоу града Београда, у знак сећања на великог редитеља и дугогодишњег управника тог театра Љубомира Муција Драшкића (1937-2004).

„У представи Наш разред Татјана Мандић Ригонат се храбро ухватила у коштац са темом која болно и катарзично одјекује у гледалишту… Тема постаје универзална јер говори о рађању и развијању зла у људима, о понорима људског духа, о оним добрим и оним најмрачнијим особинама људи, о кривици, о искупљењу, о незамисливим злочинима које је човек у стању да учини својим ближњима. Тањина редитељска концепција је смела, снажна и беспоштедна”, оцењено је, између осталог, у саопштењу жирија које је прочитала госпођа Бојковић. 

Она је додала да су у ужем избору за награду, осим „Нашег разреда“, биле још две представе из овогодишње продукције Народног позоришта у Београду – „Ситнице које живот значе“, у режији Андреја Носова и „Очеви и оци“, у режији Вељка Мићуновића. 

У саставу жирија, који је одлуку о награди донео једногласно, били су и глумци Горица Поповић и Тихомир Станић.

Татјана Мандић Ригонат је изјавила да јој је изузетно задовољство и част што је добитник баш ове награде.

„У овом позоришту, пре више од три деценије, дипломирала сам представом Госпођица Јулија, а врата ми је отворио тадашњи управник Љубомир Муци Драшкић. Kао што сви знамо, био је велики човек позоришта, велики редитељ, уметник и градитељ. Оно што је градио, није била само ова зграда у којој се сада налазимо, већ је градио и међуљудске односе без којих нема доброг позоришта. Хвала жирију великана српског и југословенског глумишта који ми је доделио ову награду”, казала је Татјана Мандић Ригонат.  

Представа „Наш разред”, по тексту Тадеуша Слобођанека, која је премијерно изведена 9. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић“, пратећи судбине десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије двадесетог и двадесет првог века, отвара питање фашизма и страшних злочина, као и универзалног трагања за истином и правдом.

Честитамо Татјани Мандић Ригонат ову престижну награду која се додељује од 2005. године.
 

Галерија