Вести

НАГРАДА "ТЕРПСИХОРА" УРУЧЕНА ИГРАЧИМА БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

29 април 2017

Награда "Терпсихора" Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, уручена је играчима Балета Народног позоришта у Београду на свечаности, одржаној у суботу 29. априла, на светски Дан игре, у Музеју Националног театра.  
Признање им је припало за извођење два једночина балета Радуа Поклитаруа, "Жене у Д молу" и "Дуга божићна вечера".
Одлуку је донео жири којим је председавао редитељ Никита Миливојевић, а чланови су били солисткиња Балета Народног позоришта Јасна Пауновић и редитељ Александар Николић.
У образложењу је наведено да су чланови Балета Националног театра специфичним савременим плесним изразом дочарали спектар емоција и тиме доказали да заслужују врхунска признања управо због оваквог начина игре.
- Као ансамбл и као појединци доказали су да су освојили слободу својих потенцијалних могућности – оценио је жири.
Специјална похвала припала је играчима камерног кореографског дела "Четири песме за Тађа", у кореографији Александра Илића, које је премијерно изведено на прошлогодињем Фестивалу кореографских минијатура у оквиру програма "Вече великана".
Награду и Специјалну похвалу "Терпсихора", престижно признање појединцима или институцијама у области уметничке игре, установило је пре шест година Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.
Признање су материјално помогли Министарство културе и информисања Републике Србије и Институт за уметничку игру из Београда.
Награда носи име Терпсихора по музи из грчке митологије која је била заштитница плеса и музике.
Једночини балети „Жене у д-молу“, на музику Јохана Себастијана Баха и „Дуга божићна вечера“ на музику Антонија Вивалдија, премијерно су изведени 25. октобра прошле године на Великој сцени.
Кореографију, режију, концепт и либрето потписао је један од водећих кореографа данашњице Раду Пoклитару.
У оквиру свечаности, а подом Дана игре, српску посланицу (УБУС) коју је ове године написала Ашхен Атаљанц, прочитао је редитељ Александар Николић.
"Игра се на рођенданима, венчањима, по улицама, собама, на сцени, иза кулиса... Тако размењујемо радост, бол - као ритуал, живећи екстремна искуства. Игра је универзални језик, амбасадор једног света мира, толеранције и саосећања. Игра је манифастација живота. Игра је трансформација. Игра је експресија душе. Игра телу даје духовну димензију. Игра је активно учествовање у вибрацијама универзума", истакла је Атаљанц у поруци.
"Бог Шива је креирао свет играјући. Када играмо не мрзимо, не осуђујемо... Када играмо приближавамо се себи и универзалним знањима. Конфучије је рекао: Не дајте мач човеку који не уме да игра. Ако већ нисте, данас удахните дубоко и заиграјте! Лепотом која ће изаћи из вас борите се против ружноће која нас напада! Из тог плеса љубави, изаћи ћете прочишћени и бољи... Једино тако можемо мењати свет", поручила је Атаљанц.
Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.
Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.
Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!
М.Б.