Вести

Награда "Жанка Стокић" уручена првакињи Драме Народног позоришта Наташи Нинковић

20 мај 2018

Награда "Жанка Стокић", коју 16. пут додељују Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац, уручена је у недељу 20. маја првакињи Драме Народног позоришта у Београду Наташи Нинковић, на свечаности одржаној на Великој сцени.

Ово угледно признање додељује се за целокупно глумачко остварење активне глумице у пуној стваралачкој зрелости, а које је оставило значајан траг у домену позоришне, филмске и телевизијске уметности.

Награда, установљена 2003. године на предлог Мире Ступице, глумице века која је до претпрошле године била и почасни председник жирија, састоји се од Плакете, коју је у име Народног позоришта доделио управник Дејан Савић, Статуете, рад академског уметника Драгише Милошевића, а коју је у име СО Пожаревац уручио председник Центра за културу Слободан Степић и новчаног износа који је, у име компаније Новости, поклонила новинарка културне редакције Вукица Стругар.

Председница овогодишњег жирија, прослављена драмска уметница Милена Дравић истакла је да у Народном позоришту, у које је уткана душа Жанке Стокић, свака глумица тежи да достигне високе стандарде, високу етику и естетику, што је Нинковићева својим радом већ успела.

"Не знам какав је осећај добити Оскара и увек сам се чудила добитницима што се тресу, плачу, захваљују свима почев од продуцената и кућних љубимаца, па сам им се чак и мало смејала. Сада се ја управо тако осећам, као да држим свог Оскара", рекла је Наташа Нинковић, поздрављена бурним овацијама и узвицима „браво“.

"Тресем се, плакала бих и захвалила бих свима са којима сам поделила и најмањи глумачки тренутак на сцени и испред камере и иза ње", признала је она и истакла да је велика глумица Мира Ступица, својом иницијативом да се установи Награда "Жанка Стокић" извукла из заборава велику глумачку диву.

"Омогућила је нама које смо стале у ред Жанкиних добитница да сањамо наше снове и скривене жеље, а мени, која држим ову награду у руци, дала је осећај да ипак има смисла оно што радимо и на томе јој бескрајно хвала", рекла је и указала да глума није њена обавеза и нужност што професија обично подразумева.

"То је моја потреба, моја страст, мој простор спотицања, спознаје, слободе и моја велика љубав", подвукла је првакиња Драме Народног позоришта.

О њеном веома богатом и садржајном уметничком и животном путу надахнуто су говориле њене колеге Нела Михаиловић, Светлана Цеца Бојковић, Небојша Дугалић, Миодраг Мики Крстовић и редитељи Предраг Гага Антонијевић и Снежана Тришић која је оценила да Наташа Никовић „спада у најинтригантније глумице“ са којима је до сада радила.

„Процес рада у позоришту за Наташу је метафизички простор, у којем она открива смисао представе и кроз редитељеву замисао проналази свој израз, креира улогу, игра се са њом, истражује... Али, она у том процесу није само глумица која прави фантастичну улогу због које ће освајати аплаузе и нагрaде. Испоставило се да је од наше прве сарадње Наташа била прави сарадник, другар, пријатељица и, можда, најважнији мотор и покретач представе“, казала је Тришићева.

Подсећајући да је пре изласка на сцену погледала списак досадашњих добитница Награде „Жанка Стокић“, Нела Михаиловић је поручила својој колегиници да се налази у одличном друштву.

„То је лига првих дама српског глумишта. И те како ти је место међу њима. Јако су ретке глумице које су за 25 година своје каријере биле тако континуирано присутне и на филму, и на телевизији и у позоришту, као што је то Наташа Нинковић“, приметила је Михаиловићева.

Оценила је да је за Наташу глума уточиште у коме она дише пуним плућима и у коме је тако жива, посебна и своја.

„Она је захтеван партнер, али таква је, и иначе, у животу према свима које највише воли. Она враћа дупло више, несебично, обилато, раскошно, пуно и живо. Глуми се даје цела, до краја. Пред себе поставља високе циљеве до којих стиже упорна, срчана и надасве храбра, увек као да јој је први и последњи пут. Некад се чини као да јој живот зависи од тога. Е, зато је посебна и зато је своја, и зато је данас овде, и зато је достојна ове награде“, истакла је Нела Михаиловић.

Прва добитница Награде „Жанка Стокић“ Светлана Цеца Бојковић нагласила је да Наташу красе многе особине попут глумачког дара, радозналости, срчаности, перфекционизма, храбрости....

„Она је особа која себе стално преиспитује, врло је строга према себи у раду када поставља тако високи задатак испред себе. Можда јој у томе помаже то што уме да воли, уме да се радује и уме да се смеје, онако, од срца. Наташа је велики посвећеник богиње Талије и њена је вечита ученица. Мислим да јој је и миљеница. Она се данас налази у свом зениту, у пуној снази свог глумачког стваралашта до кога су је довеле бројне сјајно остварене улоге“, казала је госпођа Бојковић и пожелела својој колегиници да јој „пут и надаље буде широк и отворен", после кога ни "успех неће изостати“.

Наташин колега Војин Ћетковић, који тренутно борави у Паризу, истакао је у писму које је прочитао Дугалић да му је веома жао што није присутан на овој свечаности поручивши да би „платио, не само новцем", да може да је види.

„Немој да си скромна, јер твоје врлине то нису. Уживај само, уживај, пусти нас да те хвалимо, заслужили смо бар толико... Ти си давно схватила да у глуми, као и у љубави, нема компромиса и да ћеш на том путу изгорети и згазити и себе, ако треба, а ја знам да си најчешће, и скоро увек, прво себе газила и у себе сумњала. Имао сам то задовољство да растем заједно са тобом. Чини ми да ниједну реч са сцене нисам изговорио, а да је прво ниси ти чула и одобрила“, написао је, између осталог, Ћетковић.

О овогодишњој добитници одлучивао је жири у којем су осим Милене Дравић, били и управник Народног позоришта Дејан Савић, главни и одговорни уредник Компаније "Новости" Милорад Вучелић, прошлогодишња добитница Олга Одановић и драмски писац и редитељ Братислав Петковић.

У образложењу жирија, које је прочитала Одановићева, посебно је истакнуто да Наташа Нинковић смело и креативно корача својим уметничким путем и да из улоге у улогу, очаравајући сценском енергијом, маштовитошћу, духовитошћу и студиозношћу, надограђује несопоран глумачки дар.

У оквиру свечаности, емитован је и получасовни филм, аутора Балше Ђога, у којем су приказани бројни видео инсерти из представа и серија у којима је Наташа Нинковић остварила неке од антологијских улога.

Прва добитница 2003. године била је Светлана Цеца Бојковић, а до сада су Награду освојиле и Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић и Олга Одановић.
М.Б.