Вести

Народно позориште почиње нову сезону 1. октобра балетским класиком и најнаграђиванијом представом

28 септембар 2023

Народно позориште у Београду 1. октобра званично почиње нову сезону двема представама; на Великој сцени, у пола осам, завесу ће подићи бисер класичног балетског репертоара „Лабудово језеро“, док ће сат времена касније, у 20:30 часова, на Сцени „Раша Плаовић“ бити изведена „Успаванка за Алексију Рајчић“.

„С обзиром на то да смо још увек у години у којој прослављамо веома значајан јубилеј – сто година Балета Народног позоришта, овогодишњу 155. сезону отварамо на Великој сцени „Лабудовим језером“, једним од највећих класичних балета, који се после неколико година пазе поново враћа на редован репертоар. Тај јубилеј, као и Награда Стеријиног позорја за најбољу представу која је припала „Успаванки за Алексију Рајчић”, догађаји су који су неспорно обележили текућу годину. У прилог томе говори и чињеница да је ово први пут у историји да је Народно позориште освојило на Позорју то престижно признање. Управо с том представом, која је, уједно, и наш најнаграђиванији наслов у протеклој сезони, исте вечери, започећемо нову сезону на Сцени „Раша Плаовић“, каже управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић.

У „Лабудовом језеру“ Петра Иљича Чајковског (према Маријусу Петипа и Леву Иванову) у кореографији и режији Kонстантина Kостјукова, у главним улогама наступиће Татјана Татић и Јовица Бегојев.

У представи учествује целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Александра Којића.

Kостјуков је урадио класичну верзију чувеног наслова, док је костимограф и сценограф - прослављени италијански модни креатор, Ренато Балестра (1924-2022), унео читав спектар боја захваљујући којима магична балетска прича визуелно изгледала као у некој бајци, без освртања на историјски тренутак.

Најновија поставка овог балета, пета у историји Народног позоришта, премијерно је изведена 2. јуна 2019. године.

Представа „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића, у режији Југа Ђорђевића, биће први драмски наслов изведен у новој сезони.

На Сцени „Раша Плаовић“, од 20:30 часова, у том комаду чудесне лепоте у којем се преплићу елементи традиционалног и брехтовског театра наступиће Вања Ејдус (Алексија Рајчић), Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор).

Представа промовише узбудљив искорак у домену позоришног израза и на жанровско-стилском плану и побуђује велико интересовање гледалаца.

Насловна јунакиња је фиктивна личност, а млади писац инспирацију за причу нашао је у књизи Милутина А. Поповића из 1898. године „Затворенице - Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода”.

Судбина Алексије Рајчић је да у судару са неслободом у сваком смислу долази до злочина као јединог излаза и до затвора као неког, парадоксално, простора слободе. Она је фигура која представља све жене које су у сличној позицији и данас и у историји.

Представа, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Стеријиним позорјем и Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” 2022, премијерно је изведена 30. априла прошле године на Сцени „Раша Плаовић“.

У међувремену, добила је бројна признања укључујући и пет Стеријиних награда освојених у јуну ове године на 68. Стеријином позорју, најзначајнијој позоришној манифестацији у нашој земљи - за најбољу представу, за најбољи текст савремене драме, за најбоље глумачко остварење, за оригиналну сценску музику и за сценски говор.

Галерија