Vesti

Narodno pozorište počinje novu sezonu 1. oktobra baletskim klasikom i najnagrađivanijom predstavom

28 septembar 2023

Narodno pozorište u Beogradu 1. oktobra zvanično počinje novu sezonu dvema predstavama; na Velikoj sceni, u pola osam, zavesu će podići biser klasičnog baletskog repertoara „Labudovo jezero“, dok će sat vremena kasnije, u 20:30 časova, na Sceni „Raša Plaović“ biti izvedena „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

„S obzirom na to da smo još uvek u godini u kojoj proslavljamo veoma značajan jubilej – sto godina Baleta Narodnog pozorišta, ovogodišnju 155. sezonu otvaramo na Velikoj sceni „Labudovim jezerom“, jednim od najvećih klasičnih baleta, koji se posle nekoliko godina paze ponovo vraća na redovan repertoar. Taj jubilej, kao i Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu koja je pripala „Uspavanki za Aleksiju Rajčić”, događaji su koji su nesporno obeležili tekuću godinu. U prilog tome govori i činjenica da je ovo prvi put u istoriji da je Narodno pozorište osvojilo na Pozorju to prestižno priznanje. Upravo s tom predstavom, koja je, ujedno, i naš najnagrađivaniji naslov u protekloj sezoni, iste večeri, započećemo novu sezonu na Sceni „Raša Plaović“, kaže upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić.

U „Labudovom jezeru“ Petra Iljiča Čajkovskog (prema Marijusu Petipa i Levu Ivanovu) u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupiće Tatjana Tatić i Jovica Begojev.

U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Kostjukov je uradio klasičnu verziju čuvenog naslova, dok je kostimograf i scenograf - proslavljeni italijanski modni kreator, Renato Balestra (1924-2022), uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska priča vizuelno izgledala kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak.

Najnovija postavka ovog baleta, peta u istoriji Narodnog pozorišta, premijerno je izvedena 2. juna 2019. godine.

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, biće prvi dramski naslov izveden u novoj sezoni.

Na Sceni „Raša Plaović“, od 20:30 časova, u tom komadu čudesne lepote u kojem se prepliću elementi tradicionalnog i brehtovskog teatra nastupiće Vanja Ejdus (Aleksija Rajčić), Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor).

Predstava promoviše uzbudljiv iskorak u domenu pozorišnog izraza i na žanrovsko-stilskom planu i pobuđuje veliko interesovanje gledalaca.

Naslovna junakinja je fiktivna ličnost, a mladi pisac inspiraciju za priču našao je u knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. godine „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda”.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode. Ona je figura koja predstavlja sve žene koje su u sličnoj poziciji i danas i u istoriji.

Predstava, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022, premijerno je izvedena 30. aprila prošle godine na Sceni „Raša Plaović“.

U međuvremenu, dobila je brojna priznanja uključujući i pet Sterijinih nagrada osvojenih u junu ove godine na 68. Sterijinom pozorju, najznačajnijoj pozorišnoj manifestaciji u našoj zemlji - za najbolju predstavu, za najbolji tekst savremene drame, za najbolje glumačko ostvarenje, za originalnu scensku muziku i za scenski govor.

Galerija