Вести

Народно позориште потписало Споразум о сарадњи са Народним позориштем у Будимпешти

23 новембар 2018

Споразум о сарадњи између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта у Будимпешти потписан је 23. новембра уочи дводневног гостовања тог угледног мађарског театра у српској престоници.

Тим уговором, који су потписали в.д. управника Националног театра Ивана Вујић и њен колега Атила Видњански предвиђено је проширење и унапређење уметничке сарадње, на основу заједничких интереса.

Обраћајући се присутним представницима медија, госпођа Вујић је, између осталог, казала да ће на тај начин, бити омогућени најбољи услови за међународну позоришну и уметничку сарадњу која подразумева размену представа, аутора, уметника и других стручњака, заједничку продукцију представа као и друге облике сарадње који су од интереса за оба позоришта.

Такође, Протокол ће омогућити и боравак глумаца Народног позоришта на радионицама које организује Народно позориште у Будимпешти и обрнуто.

Ивана Вујић је истакла и да је веома поносна и срећна што први документ, као челни човек Народног позоришта, потписује управо са драгим мађарским колегом, који је, такође редитељ, као и она. 

Видњански је изразио задовољство потписаним споразумом, поручивши да је сигуран да ће он допринети подизању сарадње на виши ниво.

„Човек не може тако лако наћи пријатеље. У ових шест година колико радим у овом позоришту, ми смо, ипак, успели да нађемо много добрих пријатеља, а данас смо нашли још једне, овде у Народном позоришту у Београду. Људи који раде у култури требају да се повезују и да сарађују”, рекао је Видњански.

Он је подсетио да је представа „Родољупци“, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана, 14. априла 2016. године с великим успехом гостовала у Народном позоришту у Будимпешти, у оквиру трећег „MITEM”-а (Madách International Theatre Meeting) и најавио да ће на том фестивалу, следеће године, такође у априлу, бити изведен Чеховљев „Иванов“, у режији Татјане Мандић Ригонат. 

Народно позориште у Будимпешти, које гостује у Београду у оквиру манифестације „Недеља мађарске културе у Србији“, извешће две представе на Великој сцени Народног позоришта, обе у режији Атиле Видњанског, које померају жанровске границе -  „Вртешка“ (23. новембра) и дан касније, „Бан Банк“.

„Вртешка“ комбинује прозу, плес и музику, а „Бан Банк“ је на граници камерног позоришта који даје прилику да се публици приближи „драмски конфликт“, „језик напетих емоција“.

Народно позориште у Будимпешти отворено је 22. августа 1837. године под називом „Пештанско мађарско позориште“, а од 1840. делује под садашњим називом. 

На репертоару се углавном налазе класична дела светске драмске литературе и савремени мађарски комади. 

Нова позоришна зграда, свечано отворена 15. марта 2002. године, јединствена је у Европи захваљујући својим савременим и веома неуобичајеним техничким могућностима које има. 
М.Б.

 

Галерија