Вести

Народно позориште са Пучинијевом „Манон Леско“ 17. јуна гостује на Оперском фестивалу у Букурешту

14 јун 2023

Ансамбл Опере Народног позоришта у Београду гостоваће 17. јуна на Оперском фестивалу у Букурешту са ремек-делом Ђакома Пучинија „Манон Леско“.

На другом издању те манифестације, која ће ове године бити одржана од 16. до 24. јуна на сцени Националне опере у Букурешту, учествоваће бројни европски оперски театри са разноликим програмима заснованим на делима славних композитора попут Моцарта, Пучинија, Бизеа, Дебисија, Франца Лехара...

„Манон Леско“, праизведена 1. фебруара 1893. године у Театро Ређо у Торину, примљена је са великим одушевљењем и означила је почетак Пучинијеве светске славе.

Чувени италијански композитор, после вишеструких измена текстуалног предлошка, као и самих либретиста (Леонкавало, Прага, Олива, Илика, Ђакоза и Рикорди), завршио је оперу у октобру 1892. године.

Прича је заснована на истоименом роману Опата Превоа, а Пучини је овим делом показао посебну осетљивост за обликовање лика жене, дубоко је урањао у њену психологију и осећао њену стално присутну исконску тежњу да се жртвује у име предане љубави.

„Манон Леско“, коју је Народно позориште урадило у копродукцији са Опером и театром Мадленијанум, премијерно је изведена 26. фебруара 2020. године на Великој сцени, под диригентском управом госта из Италије Стефана Романија и у режији његовог земљака Пјера Франческа Маестринија.

Насловну улогу певала је првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић која ће лик славне Пучинијеве хероине дочарати и на гостовању у Букурешту.

„Манон Леско је свакако једна од омиљених улога сваког спинто-драмског сопрана, јер обилује предивним мелодијама, али и веома тешким аријама и дуетима. На основу приче може се закључити да је сама опера препуна страсти и емоција двоје љубавника која у великој мери надмашује страст између, на пример, Тоске и Kаварадосија. Ту страст и љубав треба донети гласом и различита расположења изразити кроз емоцију у музичкој динамици и сценском изразу која би требало да допре до сваког гледаоца и слушаоца“, сматра Јасмина Трумбеташ Петровић којој ће директан партнер на сцени, у улози њеног опсесивног љубавника Витеза де Гријеа, бити  тенор Јанко Синадиновић.

У тој опери у четири чина, која се и данас сматра за једно од најлепших дела оперске литературе, у монументалној сценографији Алфреда Троизија и раскошним костимима Луке Дал Алпија, наступиће и Небојша Бабић (Леско), Михаило Шљивић (Жерон/ Kапетан брода), Милан Обрадовић (Kрчмар), Синиша Радин (Едмондо/ Учитељ играња), Ивана Живадиновић (Музичар), Михајло Оташевић (Фењерџија), Милан Обрадовић (Наредник страже), Милан Обрадовић (Kапетан брода) и Лука Пређа (Власуљар).

Галерија