ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ 4. МАРТА ГОСТУЈЕ СА ДРАМОМ „КАИНОВ ОЖИЉАК“

24 фебруар 2016

Представа „Каинов ожиљак“, у режији Југа Радивојевића и извођењу глумачког ансамбла Шабачког позоришта, биће изведена на Великој сцени (19,30) у петак 4. марта.
Комад је настао по истоименој књизи Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, а драматизацију је урадио Спасоје Ж. Миловановић.
Роман, као и позоришна представа "Каинов ожиљак" је истовремено узбудљив политички трилер, прича о немогућној љубави, потресна историјска драма, парабола о људскости у дехуманизованом свету, партија карата са ђаволом, фаустовска дилема великог писца и хипотеза о томе како је настала "Проклета авлија"...
- Каинов ожиљак на занимљив и узбудљив начин говори о мисији Иве Андрића као амбасадора Краљевине Југославије у нацистичкој Немачкој. Лик дипломате и књижевника тумачи Владимир Милојевић, док су улоге Хитлера и осталих нациста поверене женама. „Каинов ожиљак, у једном метафоричком смислу, јесте прича о непостојаности добра и тврдокорности зла, с друге стране, Каинов ожиљак је проклетство које носи сваки човек и све што је човек створио. У причи о Андрићевим годинама у Берлину, где је урушена и подељена држава послала свог великог уметника да се ценка са ђаволом и покуша да уразуми неразумне, оваплоћује се теза о немоћи обичног човека спрам цикличних насртаја зла. А 20. век, у коме је Иво Андрић провео већи део свог живота, може се слободно назвати Веком зла. Ипак, иако у немогућој ситуацији, Андрић, хуманиста и писац, успева да сачува човека у себи и то је можда најснажнија порука коју нам је послао, како својим држањем у Берлину, тако и својим романом “Проклета авлија” на који је недвосмислено утицало берлинско искуство које је сам Андрић сматрао најтежим и најмучнијим делом свог живота - наводе писци Кецмановић и Стојиљковић.
Осим Милојевића, у подели су и Зоран Карајић, Анета Томашевић, Соња Карајић, Деана Костић, Иван Томашевић, Љубиша Баровић...
Представа је премијерно изведена 1. фебруара прошле године.
М.Б.