У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА МАРКА КОШИРА И ПЕТЕРА БЕДЈАНИЧА „ЛАДКО КОРОШЕЦ - ЖИВЉЕЊЕ УМЕТНИКА“

14 март 2016

Промоција књиге Марка Кошира и Петера Бедјанича „Ладко Корошец живљење уметника“, коју су заједнички објавили Фондација Ладко Корошец и Заложба PRO-ANDY из Марибора, одржана је у уторак 15. марта у Музеју Народног позоришта у Београду.
У уводној речи присутне су поздравили в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић, директор Музеја Драган Стевовић и конзул Републике Словеније у Србији Марко Полајжер.
У програму су, осим Кошира, учествовали представник Фондације Јанез Липец и примадоне Опере Народног позоришта Радмила Бакочевић и Бреда Калеф.
Познати словеначки оперски певач и дугогодишњи првак Опере СНГ у Љубљани Ладко Корошец, наступао је и на сцени Народног позоришта у Београду где је остварио незаборавну улогу Санча Пансе у Маснеовом „Дон Кихоту“, под диригентском управом Оскара Данона и у режији Младена Сабљића.
Осим на матичној сцени, представа је имала и велике успехе на гостовањима у иностранству – Театру Нација у Паризу (1957), на Атинском фестивалу (1964), у Берлину (1965) и Копенхагену (1968).
„Као верни слуга Санчо Панса стајао је поред Чангаловића, Ладко Корошец, исто тако велики уметник, дивног гласа и виталног глумачког темперамента и био његова најбоља могућа допуна“, оцењено је, између осталог, у критичком осврту објављеном у новинама „Berliner Zeitung“, у октобру 1965. године.
У сталној сарадњи са господином Коширом, током претходне две сезоне, био је Истраживачко-документациони центар Народног позоришта који је у том периоду проналазио драгоцене податке и уступио их за израду поменуте књиге.
М.Б.