Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA MARKA KOŠIRA I PETERA BEDJANIČA „LADKO KOROŠEC - ŽIVLjENjE UMETNIKA“

14 mart 2016

Promocija knjige Marka Košira i Petera Bedjaniča „Ladko Korošec življenje umetnika“, koju su zajednički objavili Fondacija Ladko Korošec i Založba PRO-ANDY iz Maribora, održana je u utorak 15. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
U uvodnoj reči prisutne su pozdravili v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, direktor Muzeja Dragan Stevović i konzul Republike Slovenije u Srbiji Marko Polajžer.
U programu su, osim Košira, učestvovali predstavnik Fondacije Janez Lipec i primadone Opere Narodnog pozorišta Radmila Bakočević i Breda Kalef.
Poznati slovenački operski pevač i dugogodišnji prvak Opere SNG u Ljubljani Ladko Korošec, nastupao je i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gde je ostvario nezaboravnu ulogu Sanča Panse u Masneovom „Don Kihotu“, pod dirigentskom upravom Oskara Danona i u režiji Mladena Sabljića.
Osim na matičnoj sceni, predstava je imala i velike uspehe na gostovanjima u inostranstvu – Teatru Nacija u Parizu (1957), na Atinskom festivalu (1964), u Berlinu (1965) i Kopenhagenu (1968).
„Kao verni sluga Sančo Pansa stajao je pored Čangalovića, Ladko Korošec, isto tako veliki umetnik, divnog glasa i vitalnog glumačkog temperamenta i bio njegova najbolja moguća dopuna“, ocenjeno je, između ostalog, u kritičkom osvrtu objavljenom u novinama „Berliner Zeitung“, u oktobru 1965. godine.
U stalnoj saradnji sa gospodinom Koširom, tokom prethodne dve sezone, bio je Istraživačko-dokumentacioni centar Narodnog pozorišta koji je u tom periodu pronalazio dragocene podatke i ustupio ih za izradu pomenute knjige.
M.B.