Vesti

FONDACIJA „LADKO KOROŠEC“ IZ SLOVENIJE UPUTILA ZAHVALNICU NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

25 januar 2016

Fondacija „Ladko Korošec“ iz slovenačkog grada Zagorje ob Savi uputila je Zahvalnicu Narodnom pozorištu u Beogradu za pomoć i podršku neophodnu za objavljivanje knjige „Ladko Korošec – življenje umetnika“, autora Marka Koširja i Petra Bedjaniča.
U stalnoj saradnji sa gospodinom Koširjom, tokom prethodne dve sezone, bio je Istraživačko-dokumentacioni centar Narodnog pozorišta koji je u tom periodu pronalazio dragocene podatke i ustupio ih za izradu pomenute knjige.
U prepisci, putem elektronske pošte, sa rukovodiocem Istraživačko-dokumentacionog centra Sanjom Živanović, on je, između ostalog, poručio da su njegova očekivanja prevaziđena količinom i kvalitetom materijala dobijenim od te službe, a koja su mu bila neophodna za rad na knjizi.
Poznati slovenački operski pevač i dugogodišnji prvak Opere SNG u Ljubljani Ladko Korošec, nastupao je i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gde je ostvario nezaboravnu ulogu Sanča Panse u Masneovom „Don Kihotu“, pod dirigentskom upravom Oskara Danona i u režiji Mladena Sabljića.
Osim na matičnoj sceni, predstava je imala i velike uspehe na gostovanjima u inostranstvu – Teatru Nacija u Parizu (1957), na Atinskom festivalu (1964), u Berlinu (1965) i Kopenhagenu (1968).
„Kao verni sluga Sančo Pansa stajao je pored Čangalovića, Ladko Korošec, isto tako veliki umetnik, divnog glasa i vitalnog glumačkog temperamenta i bio njegova najbolja moguća dopuna“, ocenjeno je, između ostalog, u kritičkom osvrtu objavljenom u novinama „Berliner Zeitung“, u oktobru 1965. godine.
Istraživačko-dokumentacioni centar je gospodinu Koširju pružio neophodnu pomoć i za izradu još jedne knjige – monografije o sopranu Valeriji Hejbalovoj koja je u periodu od 1. januara 1948. do 15. marta 1971. godine bila stalna članica ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu u statusu nosilac glavnih uloga.
M.B.