Вести

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 5. МАЈА СА ПРЕДСТАВОМ "ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА"

1 јун 2015

Представа “Постмодерни кабаре доброг војника Швејка”, у адаптацији и режији Александра Лукача, биће изведена у петак 5. јуна (19,30) на Великој сцени.
Насловну улогу тумачи Слободан Петрановић, а у великом ансамблу су и Зоран Карајић, Деана Костић, Иван Томашевић, Страхиња Баровић, Љубиша Баровић, Владимир Милојевић, Анета Томашевић, Соња Милојевић...
Редитељ Лукач подсећа да чувено дело познатог чешког писца Јарослава Хашека “Доживљаји доброг војника Швејка” и данас важи за један од најважнијих антиратних романа 20. века.
- Следећи судбину свог, Чешког, народа који је био слабо заинтересован за Аустроугарску, Јарослав Хашек је успео да створи карактер доброг војника Швејка као парадигму отпора једној империји. Специфичност пишчевог хумора јесте у чињеници да тај отпор није револуционаран него управо обратно, наивно одушевљен аустроугарском војном машинеријом. Дакле, основна полуга комедије је у овом случају та која суочава једну претенциозну, нехуману бирократију са логиком малог, наивног човека који себе представља као идиота, мада читалац заувек остаје запитан колико је то истина, а колико свесна тактика преживљавања – сматра Лукач.
- У адаптацији која се налази пред вама, ми смо се служили свим могућим средствима импровизованог позоришта. Покушали смо да следимо пре свега дух Јарослава Хашека, допуњавајући његове анегдоте сопственим, на жалост, бројним искуствима која сведоче о апсурдности рата и огромне глобалне машинерије која тај рат потхрањује. Наравно, радња представе је смештена у наивно позориште Швејковог кабареа, управо зато што нам није промакло да и само позориште уме себе да схвати превише озбиљно када се бави озбиљним темама – додаје Лукач, који је био задужен и за сценографију.
Костиме је креирала Селена Томашевић, кореографију је урадио Петар - Пјер Рајковић, а музику је компоновао Мирољуб Аранђеловић – Расински.
Представа је премијерно изведена у Шабачком позоришту 3. маја 2014. године.
М.Б.