Вести

Народно позориште у Београду обележило 81 годину од смрти великог комедиографа Бранислава Нушића

19 јануар 2019

Полагањем цвећа на споменик Браниславу Нушићу, који се налази прекопута зграде позоришта, и пројекцијом остварења "Аудиобиграфија Бранислава Нушића" у Музеју Народног позоришта, Национални театар је 19. јануара обележио 81. годину од  смрти великог комедиографа.

„Бескрајно смо захвални, као Народно позориште и као српски народ, нашем великану, великом писцу, драматургу и позоришном управнику господину Браниславу Нушићу. Уз Јована Стерију Поповића, а касније Александра Поповића и Душка Ковачевића, Нушић припада врху српске и, можемо рећи, европске комедиографије“, оценила је, у обраћању медијима, Ивана Вујић и подсетила да је славни писац био величанствен и осетљив човек који је разумео и волео свој народ, а свој живот је посветио покушају да се његов менталитет мало промени набоље. 

„У то име, бескрајно смо му захвални и сваке године у ово доба одаваћемо му пошту. Ја верујем да је он ту горе са нама, да чува своју позоришну Кућу, да обилази ходнике којима је ходао, да воли своје глумце онако како је, заиста, волео и своје ликове. Као Антон Павлович Чехов. То су велики писци. Они пишу о стварима колико смо ми грешни, али они нама тај грех опраштају, јер разумеју нашу тешку позицију“, казала је госпођа Вујић и подсетила да се на репертоару Народног позоришта тренутно изводе четири Нушићева комада.

„Значи, ви сте живи и са нама сте, а ја вас молим, помагајте. Као и увек, помоћ од паметних никад није лоша ствар“, поручила је управница Народног позоришта. 

Илић је истакао да годишњица Нушићеве смрти представља тренутак „када ми изражавамо поштовање и захвалност том великом аутору и великом родољубу, човеку који је волео свој народ и који је својим комадима оставио трајан печат“. 

„Бранислав Нушић није био само драмски писац. Он је био оснивач многих институција које овде постоје. Драмски аутори су учили од њега, јер је био човек који је донео европско позориште у Србију. Помогао је да се код нас изгради култура театра више него било ко", рекао је Илић.  

Након тога, у Музеју Народног позоришта одржана је пројекција остварења  „Аудиобиографија Бранислава Нушића“, заједничког пројекта Удружења за развој и унапређење културе јавног говора „Изражајаност“ и Фондације „Бранислав Нушић“, а који чине делови из Нушићевог романа „Аутобиографија“, као и други подаци из његовог живота. 

У оквиру програма, Небојша Нушић, потомак славног писца и директор „Фондације „Бранислав Нушић, књижевник Илић, редитељ Марко Ђурић, оснивач Удружења Слободан Роксандић и Лидија Савић из Удружења „Беседништво и Култура говора за децу и младе“, причали су на теме које су у вези са чувањем сећања на великане наше културе, као и подстицањем културе говора кроз лепоту казане речи.

Гости програма били су финалисти Меморијала „Љубица Копривица“, саставног дела пројекта „Беседништво и Култура говора за децу и младе“. 
M.Б.

Галерија