Vesti

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 81 godinu od smrti velikog komediografa Branislava Nušića

19 januar 2019

Polaganjem cveća na spomenik Branislavu Nušiću, koji se nalazi prekoputa zgrade pozorišta, i projekcijom ostvarenja "Audiobigrafija Branislava Nušića" u Muzeju Narodnog pozorišta, Nacionalni teatar je 19. januara obeležio 81. godinu od  smrti velikog komediografa.

„Beskrajno smo zahvalni, kao Narodno pozorište i kao srpski narod, našem velikanu, velikom piscu, dramaturgu i pozorišnom upravniku gospodinu Branislavu Nušiću. Uz Jovana Steriju Popovića, a kasnije Aleksandra Popovića i Duška Kovačevića, Nušić pripada vrhu srpske i, možemo reći, evropske komediografije“, ocenila je, u obraćanju medijima, Ivana Vujić i podsetila da je slavni pisac bio veličanstven i osetljiv čovek koji je razumeo i voleo svoj narod, a svoj život je posvetio pokušaju da se njegov mentalitet malo promeni nabolje. 

„U to ime, beskrajno smo mu zahvalni i svake godine u ovo doba odavaćemo mu poštu. Ja verujem da je on tu gore sa nama, da čuva svoju pozorišnu Kuću, da obilazi hodnike kojima je hodao, da voli svoje glumce onako kako je, zaista, voleo i svoje likove. Kao Anton Pavlovič Čehov. To su veliki pisci. Oni pišu o stvarima koliko smo mi grešni, ali oni nama taj greh opraštaju, jer razumeju našu tešku poziciju“, kazala je gospođa Vujić i podsetila da se na repertoaru Narodnog pozorišta trenutno izvode četiri Nušićeva komada.

„Znači, vi ste živi i sa nama ste, a ja vas molim, pomagajte. Kao i uvek, pomoć od pametnih nikad nije loša stvar“, poručila je upravnica Narodnog pozorišta. 

Ilić je istakao da godišnjica Nušićeve smrti predstavlja trenutak „kada mi izražavamo poštovanje i zahvalnost tom velikom autoru i velikom rodoljubu, čoveku koji je voleo svoj narod i koji je svojim komadima ostavio trajan pečat“. 

„Branislav Nušić nije bio samo dramski pisac. On je bio osnivač mnogih institucija koje ovde postoje. Dramski autori su učili od njega, jer je bio čovek koji je doneo evropsko pozorište u Srbiju. Pomogao je da se kod nas izgradi kultura teatra više nego bilo ko", rekao je Ilić.  

Nakon toga, u Muzeju Narodnog pozorišta održana je projekcija ostvarenja  „Audiobiografija Branislava Nušića“, zajedničkog projekta Udruženja za razvoj i unapređenje kulture javnog govora „Izražajanost“ i Fondacije „Branislav Nušić“, a koji čine delovi iz Nušićevog romana „Autobiografija“, kao i drugi podaci iz njegovog života. 

U okviru programa, Nebojša Nušić, potomak slavnog pisca i direktor „Fondacije „Branislav Nušić, književnik Ilić, reditelj Marko Đurić, osnivač Udruženja Slobodan Roksandić i Lidija Savić iz Udruženja „Besedništvo i Kultura govora za decu i mlade“, pričali su na teme koje su u vezi sa čuvanjem sećanja na velikane naše kulture, kao i podsticanjem kulture govora kroz lepotu kazane reči.

Gosti programa bili su finalisti Memorijala „Ljubica Koprivica“, sastavnog dela projekta „Besedništvo i Kultura govora za decu i mlade“. 
M.B.

Galerija