Народно позориште у Београду потписало Протокол о дугорочној сарадњи са Народним позориштем Пирот

25 мај 2021

Народно позориште у Београду у циљу развоја позоришног живота и позоришне уметности, не занемарујући значај традиционалне домаће културне баштине, потписало је Протокол о дугорочној сарадњи са Народним позориштем Пирот.

Уговор су 25. маја у Београду потписали управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац и директор Народног позоришта Пирот Градимир Филиповић.

Протоколом је предвиђено да потписници споразума прошире и унапреде уметничку сарадњу на основу заједничких интереса са дубоким уверењем да ће на тај начин бити омогућени најбољи могући услови за позоришну и уметничку сарадњу.

Учесници Протокола су сагласни да у оквиру својих могућности обезбеде реципрочна гостовања, да покушају да учествују у заједничким продукцијама представа, размени аутора, уметника и других стручњака, као и у свим другим облицима сарадње у позоришту који су од интереса за потписнике споразума.

Иначе, Народно позориште Пирот гостовало је 24. и 25. маја на Сцени „Раша Плаовић“ са ауторским пројектом Игора Вука Торбице „Страх – једна топла људска прича“.

Представа је инспирисана драмским текстовима немачког писца Франца Kсавера Kреца.

„Франц Kсавер Kрец је песник малих људи, обичних живота и баналне свакодневице. Познат и као истакнути левичар, овај је писац дао текстове пуне политичких тема које су се односиле пре свега на убрзано нарастајући број радничке класе седамдесетих и осамдесетих година предходног века. Баш из овог разлога његов се целокупни опус може пре свега посматрати као прилог жанру социјалне драме. Стога не треба да чуди што су поменутих декада премијере његових представа биле праћене контроверзама и притисцима немачких неонациста. Kрец се дакле у свом писању држи пре свега реализма, којег донекле стилизује или му придодаје квалитет реплика из некадашњих петпарачких романа. Ми смо се у овој нашој представи Пиротског позоришта, кроз делове Kрецових текстова хтели осврнути на наш данашњи тренутак, на наше “сада и овде“. Ипак, не кроз пуко упризорење самих Kрецових текстова, него узимајући њихове делове и стварајући сасвим нову целину. Сударили смо његов материјал са премислима магичног реализма, настојали смо представу одвести у нешто што би представљало пре свега гротеску, која уме да насмеје, али на послетку ипак води у неугоду. Једнако смо тако покушали пре свега да свему томе дамо обрисе неке врсте друштвене алегорије о страху и нашој грађанској непомичности у ситуацији у којој смо се сви некако нашли, у којој смо некако склизнули“, навео је у програму представе Торбица, један од најталентованијих, најангажованијих и најнаграђиванијих српских редитеља млађе генерације који је трагично окончао свој живот 16. јуна 2020, у 33 години. 

Улоге су остварили Александар Радуловић, Александра Стојановић, Зоран Живковић, Наталија Гелебан, Милан Наков, Данијела Ивановић, Александар Алексић и Даница Станковић.

Сценографију и костиме урадио је Андреја Рондовић, а музику Стефан Филиповић.

Представа је премијерно изведена 13. фебруара 2020. године.

Галерија