Vesti

Narodno pozorište u Beogradu potpisalo Protokol o dugoročnoj saradnji sa Narodnim pozorištem Pirot

25 maj 2021

Narodno pozorište u Beogradu u cilju razvoja pozorišnog života i pozorišne umetnosti, ne zanemarujući značaj tradicionalne domaće kulturne baštine, potpisalo je Protokol o dugoročnoj saradnji sa Narodnim pozorištem Pirot.

Ugovor su 25. maja u Beogradu potpisali upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac i direktor Narodnog pozorišta Pirot Gradimir Filipović.

Protokolom je predviđeno da potpisnici sporazuma prošire i unaprede umetničku saradnju na osnovu zajedničkih interesa sa dubokim uverenjem da će na taj način biti omogućeni najbolji mogući uslovi za pozorišnu i umetničku saradnju.

Učesnici Protokola su saglasni da u okviru svojih mogućnosti obezbede recipročna gostovanja, da pokušaju da učestvuju u zajedničkim produkcijama predstava, razmeni autora, umetnika i drugih stručnjaka, kao i u svim drugim oblicima saradnje u pozorištu koji su od interesa za potpisnike sporazuma.

Inače, Narodno pozorište Pirot gostovalo je 24. i 25. maja na Sceni „Raša Plaović“ sa autorskim projektom Igora Vuka Torbice „Strah – jedna topla ljudska priča“.

Predstava je inspirisana dramskim tekstovima nemačkog pisca Franca Ksavera Kreca.

„Franc Ksaver Krec je pesnik malih ljudi, običnih života i banalne svakodnevice. Poznat i kao istaknuti levičar, ovaj je pisac dao tekstove pune političkih tema koje su se odnosile pre svega na ubrzano narastajući broj radničke klase sedamdesetih i osamdesetih godina predhodnog veka. Baš iz ovog razloga njegov se celokupni opus može pre svega posmatrati kao prilog žanru socijalne drame. Stoga ne treba da čudi što su pomenutih dekada premijere njegovih predstava bile praćene kontroverzama i pritiscima nemačkih neonacista. Krec se dakle u svom pisanju drži pre svega realizma, kojeg donekle stilizuje ili mu pridodaje kvalitet replika iz nekadašnjih petparačkih romana. Mi smo se u ovoj našoj predstavi Pirotskog pozorišta, kroz delove Krecovih tekstova hteli osvrnuti na naš današnji trenutak, na naše “sada i ovde“. Ipak, ne kroz puko uprizorenje samih Krecovih tekstova, nego uzimajući njihove delove i stvarajući sasvim novu celinu. Sudarili smo njegov materijal sa premislima magičnog realizma, nastojali smo predstavu odvesti u nešto što bi predstavljalo pre svega grotesku, koja ume da nasmeje, ali na posletku ipak vodi u neugodu. Jednako smo tako pokušali pre svega da svemu tome damo obrise neke vrste društvene alegorije o strahu i našoj građanskoj nepomičnosti u situaciji u kojoj smo se svi nekako našli, u kojoj smo nekako skliznuli“, naveo je u programu predstave Torbica, jedan od najtalentovanijih, najangažovanijih i najnagrađivanijih srpskih reditelja mlađe generacije koji je tragično okončao svoj život 16. juna 2020, u 33 godini. 

Uloge su ostvarili Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Zoran Živković, Natalija Geleban, Milan Nakov, Danijela Ivanović, Aleksandar Aleksić i Danica Stanković.

Scenografiju i kostime uradio je Andreja Rondović, a muziku Stefan Filipović.

Predstava je premijerno izvedena 13. februara 2020. godine.

Galerija