Вести

Народно позориште у Београду потписало Протокол о дугорочној сарадњи са Народним позориштем у Приштини

5 октобар 2017

Управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић и управник Народног позоришта у Приштини, са седиштем у Грачаници, Предраг Радоњић потписали су у четвртак 5. октобра Протокол о дугорочној сарадњи.

Протоколом је предвиђено да два театра у оквиру својих могућности обезбеде реципрочна гостовања, да покушају да учествују у заједничким продукцијама представа, размени аутора, уметника и других стручњака, као и у свим другим облицима сарадње у позоришту који су од интереса за обе Kуће.

Подсетивши да је Народно позориште у Београду прошле године потписало исти споразум са Српским народним позориштем из Новог Сада, Савић је приметио да овога пута „с обзиром на околности не можемо да очекујемо исте резултате“, али и нагласио да ће „без обзира на то, овим Протоколом бити створена једна правна база за реализацију програма и пројеката који су нам од обостране користи, а на задовољство и ползу наших људи и на Косову и Метохији и у централној Србији“.

Он је обећао да ће Народно позориште у Београду „својим драгим колегама понудити сву могућу техничку, логистичку, уметничку помоћ која им је потребна“.

„Од њих очекујемо добре наслове с којима ће се представити нашој публици у Београду. Њихова гостовања увек су изазивала огромно интересиовање овдашње публике, а подсећам да је прошле године на представи „Хотел Косово“ био присутан и, у том тренутку, најбољи тенисер света Новак Ђоковић, са породицом“, рекао је Савић.

Он је додао да је „ово протокол братских, колегијалних и пријатељских Кућа на истом нивоу“ и истакао да је веома срећан што ће Народно позориште у Приштини у наредном периоду, у којем ће београдски Национални театар прославити неке веома значајне датуме из своје богате историје, „наћи своје место у обележавању тих значајних јубилеја за нашу целокупну културу и уметност“.  

Радоњић је истакао да је веома задовољан што је театар, на чијем се челу налази од средине јула ове године, потписао један овакав споразум са Народним позориштем у Београду.

„Имамо, чини ми се, прилично велики број солидних представа којима желимо да београдској публици представимо рад нашег позоришта. Наредна година је, и иначе, по плановима и програмима пројектована у том смеру да наш рад представимо мало шире од Косова и Метохије. Такође се надам да ћемо и ми бити у прилици да угостимо Народно позориште не само у Грачаници, него и у свим другим местима на Косову где за тим има потребе и жеље“, рекао је Радоњић.

Он је оценио да потписивање Протокола представља „врло важан догађај за Народно позориште у Приштини, а сигуран сам, и за наше колеге у Београду“.  

М.Б.