Вести

Народно позориштe у Београду – резиме 154. сезоне

10 јул 2023

Народно позориште у Београду, у петак 7. јула, првом репризом представе „Миленијум у Београду“, завршило је 154. сезону у којој су остварени веома значајни уметнички, као и резултати у области инвестиционог одржавања.

У претходном периоду, од 1. октобра прошле године до почетка јула на репертоар Драме, Опере и Балета уврштено је 12 нових наслова који померају границе трагајући за одговарајућим уметничким изразом у високо естетизованој рефлексији онога што живимо.

У сектору Драме премијерно су изведене представе: „Деца“, „Ситнице које живот значе“, Магбет“, „Очеви и оци“, „Наш разред“, „Урнебесна трагедија“, „Рибарске свађе” и „Миленијум у Београду“, оперски репертоар обогаћен је класицима „Турандот“ и „Фалстаф“, док је Балет, који прославља век постојања, поставио два нова наслова - „Гусар/ Le Corsaire“ и Балетски триптих „Инфинитас“.

На матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству, сва три ансамбла одиграла су укупно 321 представу које је са 64 гостујуће представе и другим перформативним догађајима одржаним на Великој сцени и Сцени „Раша Плаовић“ видело више од сто хиљада гледалаца.

Народно позориште у Београду учествовало је током протекле сезоне на 23 домаћa и иностранa фестивала, ревијалног и такмичарског карактера, а све освојене награде, укупно 28, припадају сектору Драме. 

У овој сезони прослављено је и неколико значајних јубилеја; „Женски оркестар“, према тексту Жана Ануја, у режији Југа Радивојевића, обележио је 19. новембра прошле године десет година од премијере, „Царство мрака“ (Лав Николајевич Толстој/ Игор Вук Торбица) одиграно је 26. децембра педесети пут, „Хасанагиница“ (Љубомир Симовић/ Јагош Марковић) 10. априла, 150. пут, „Бела кафа“ (Александар Поповић/ Милан Нешковић), 27. маја, стоти пут, док је 31. маја обележена и деценија од премијере Трифковићеве „Избирачице“, у режији Николе Завишића.

У истом месецу, (16. мај) првак Опере Јанко Синадиновић прославио је 25, а првак Балета Јовица Бегојев (22. мај), 20 година уметничког рада.

Поводом Дана државности Републике Србије Балету Народног позоришта у Београду додељен је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом сто година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара. 

Током сезоне, у Музеју Народног позоришта реализоване су три изложбе – „Изазов балетског триптихона - Владимир Логунов, балетски играч, педагог и кореограф", ауторке Милене Јауковић (31.10.2022.), „Северин Бијелић-величина једноставности“ (Драган Стевовић, 19. 01.) и „Један век Балета – других педесет година“ (Милена Јауковић, 01.06.).

Веома  је значајно истаћи и покретање стратешке културне сарадње кроз платформу Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан која подразумева позоришну сарадњу између Србије, Албаније и Северне Македоније у области драме, опере и балета. 

Такође, потписани су и Споразуми о сарадњи са Националним драмским театром Русије „Александрински“ из Санкт Петербурга, Националном опером Букурешт из Румуније, као и Националном опером и балетом у Софији.

На овај начин, иницирано је снажније повезивање најважнијих националних културних институција региона.

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић изразио је задовољство оствареним резултатима у свим секторима, у претходних десет месеци.

„Имали смо, заиста, веома добру сезону. Kада је реч о новим насловима Драме, Опере и Балета, заснованим на делима светске и наше драмске баштине, ту не мислим само на број одржаних премијера, већ и на њихов квалитет. Неке од тих нових представа су, можда, биле помало и неуобичајене, нарочито за репертоар Драме. Ту, пре свега, мислим на Децу, представу која је имала велику част да отвори овогодишње Стеријино позорје - нашу најзначајнију позоришну манифестацију.  У оквиру ове сезоне, као и календарске године, у току је обележавање веома значајног јубилеја – сто година Балета Народног позоришта у Београду. С поносом истичемо ту чињеницу, не због престижа, већ због свести и уверености да нас вековно постојање стално инспирише да не заборавимо, да не прекинемо традицију. Започињући наредних сто година, уверени смо да ће нас Балет Народног позоришта у Београду са нашим најзначајнијим балетским ансамблом увести, са највишим амбицијама и новом енергијом у нови век постојања. Сходно томе, надамо се и верујемо у будуће значајне резултате. Тај јубилеј, као и Награда Стеријиног позорја за најбољу представу која је припала Успаванки за Алексију Рајчић, догађаји су који су неспорно обележили овогодишњу сезону. У прилог томе говори и чињеница да је ово први пут у историји да је Народно позориште освојило на Позорју то престижно признање. Не треба заборавити да су веома запажени Селенићеви Очеви и оци, први пут сценски постављени у нашем позоришту.  Протеклу сезону,  обележиле су и две изузетно успешно остварене оперске представе: Пучинијева Турандот и Вердијев Фалстаф. Свакако треба издвојити одређене резултате и када говоримо о укупном  одржавању система Народног позоришта; реч је о бројним радовима који су у вези са инвестиционим одржавањем и унапређењем услова рада и боравка у згради као што су: прелазак на даљинско грејање, сређивање водоводног система, обнова фасада зграде, реконструкција гледалишта Велике сцене… Такође, веома је значајно и то што смо започели и процес ревитализације уметничког ансамбла у Драми и Опери. У драмском ансамблу, у стални радни однос, примили смо шесторо младих глумаца. У Опери, је примљено петоро уметника, а у дирекцији Технике  би ускоро требало да запослимо четворо људи.  Верујем да је велики број квалитетних представа, за која су предвиђена бројна гостовања, веома добар показатељ да смо на правом путу и искрено се надам да ћемо и истрајати на њему“, сматра Светислав Гонцић.

Нова, 155. сезона Народног позоришта у Београду почеће 1. октобра.