Вести

Сарадња Народног позоришта у Београду са Kомпaнијом Јана Фабра „Траблејн“

24 јун 2020

Kомпанија Јана Фабра „Траблејн“ из Антверпена недавно је на свом Јутјуб каналу покренула пројекат јавних читања „Ноћног писца“ у којем учествују међународни глумци са којима је сарађивао тај свестрани белгијски уметник светског гласа.

Пројекат, који се одржава под паролом „The Corona readings“, настао је са циљем да публика поново, макар на виртуелан начин, осети чаролију позоришта која су и даље, скоро у целом свету, затворена због пандемија корона вируса.

Планирано је да снимци у трајању од неколико минута, буду објављивани једном недељно, а за сада су на адреси Kомпаније „Траблејн“ постављена три (погледајте ОВДЕ).

Од јуче се на поменутој адреси може погледати и снимак у којем учествује првак Драме Народног позоришта у Београду Слободан Бештић, а пре њега, објављени су и снимци на којима одломке из поменутог комада читају италијански глумац Лино Мусела и његов колега из руског Бољшој театра Андреј Фесков.

Подсећања ради, перформативно извођење „Ноћног писца”, по тексту, у сценографији и режији Јана Фабра, који је једину улогу поверио маестралном Слободану Бештићу, премијерно је одиграно 22. фебруара ове године на Сцени „Раша Плаовић”.

„Ноћни писац“ је визионарска и разоружавајућа химна субверзивном и интригантном уметнику Јану Фабру у којем се публици не представља он, као визуелни уметник и позоришни стваралац, него се прича фокусира на Фабров стваралачки аспект, односно његове текстове, који често остају у сенци.

Они, попут Фабрових цртежа, осликавају његова интимна искуства, жеље, идеје и опсесије. Често их пише ноћу, (када је све тихо и самоћа се спусти на човека) својим веома оригиналним језиком отварајући врата свету пуном фантазије и изненађујућих сазнања. 

То је путовање јаких боја, почевши од уметникове младости до данас. Публика је чула мисли везане за дневне активности, обиље неодољивих идеја и амбициозних пројеката, као и о ноћном бивствовању, када се креативност стапа са бесом и промишљањем о животу, љубави и сексуалном аспекту телесне енергије.