Вести

Небојши Дугалићу Награда за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, за улогу Магбета

7 април 2023

Првак Драме Народног позоришта у Београду Небојша Дугалић добитник је статуете Миливоје Живановић, за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу.

Дугалић је награђен за улогу Магбета у истоименом комаду Вилијама Шекспира, у режији Јагоша Марковића и продукцији Народног позоришта у Београду.

"За снажно на сцени доказану животну околност да ништа што је створено није истинито, већ да је на овом свету све доведено у сумњу – награђујемо Небојшу Дугалића глумца", оценио је стручни жири у саставу: драмска уметница Даница Максимовић, редитељ Небојша Брадић и драмски писац и редовни професор на ФДУ Ненад Прокић.

Позоришни фестивал Глумачке свечаности „Миливоје Живановић”, јединствен у Србији по посвећености глумцу и глумачким остварењима, одржан је од 2. до 7. априла у Центру за културу Пожаревац.

Покренут је у славу једног од највећих српских глумаца, Миливоја Живановића, који је био први страни глумац који је добио Медаљу Станиславски 1966. године у Москви.

Живановић је играо најпре у путујућим дружинама, а преломни тренутак у његовој каријери био је наступ у трупи Михајла Микице Спасића, када га је видео и Бранислав Нушић.

Играо је у СНП-у у Новом Саду, па у скопском Народном позоришту.

У Народно позориште у Београду дошао је 1933. године, а 1947. прешао је у Југословенско драмско позориште и у њему остао до 1970. Потом је постао члан тадашњег Савременог позоришта Београд (данашње Београдско драмско), где је одиграо само једну представу.

У периоду од 1923. до 1970. године остварио је више од 360 улога, а играо је и у више од 30 филмова и телевизијских серија.

Галерија