Vesti

Nebojši Dugaliću Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 27. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, za ulogu Magbeta

7 april 2023

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Dugalić dobitnik je statuete Milivoje Živanović, za najbolje glumačko ostvarenje na 27. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu.

Dugalić je nagrađen za ulogu Magbeta u istoimenom komadu Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Za snažno na sceni dokazanu životnu okolnost da ništa što je stvoreno nije istinito, već da je na ovom svetu sve dovedeno u sumnju – nagrađujemo Nebojšu Dugalića glumca", ocenio je stručni žiri u sastavu: dramska umetnica Danica Maksimović, reditelj Nebojša Bradić i dramski pisac i redovni profesor na FDU Nenad Prokić.

Pozorišni festival Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”, jedinstven u Srbiji po posvećenosti glumcu i glumačkim ostvarenjima, održan je od 2. do 7. aprila u Centru za kulturu Požarevac.

Pokrenut je u slavu jednog od najvećih srpskih glumaca, Milivoja Živanovića, koji je bio prvi strani glumac koji je dobio Medalju Stanislavski 1966. godine u Moskvi.

Živanović je igrao najpre u putujućim družinama, a prelomni trenutak u njegovoj karijeri bio je nastup u trupi Mihajla Mikice Spasića, kada ga je video i Branislav Nušić.

Igrao je u SNP-u u Novom Sadu, pa u skopskom Narodnom pozorištu.

U Narodno pozorište u Beogradu došao je 1933. godine, a 1947. prešao je u Jugoslovensko dramsko pozorište i u njemu ostao do 1970. Potom je postao član tadašnjeg Savremenog pozorišta Beograd (današnje Beogradsko dramsko), gde je odigrao samo jednu predstavu.

U periodu od 1923. do 1970. godine ostvario je više od 360 uloga, a igrao je i u više od 30 filmova i televizijskih serija.

Galerija