Вести

Некадашњи директор Драме Славкo Милановић сахрањен на Новом гробљу

7 фебруар 2023

Некадашњи директор Драме и дугогодишњи драматург Народног позоришта Славко Милановић (1951-2023) сахрањен је у суботу 11. фебруара  на Новом гробљу у Београду.

Милановић је преминуо 7. фебруара у Београду, после дуге и тешке болести, у 72. години. 

Памтићемо га као врсног позоришног зналца, али и веома драгог, ненаметљивог, одмереног и достојанственог човека.

Рођен је 29. септембра 1951. године, у месту Улог, општина Калиновик. 

Дипломирао је Oпшту књижевност и театрологију на Филозофском факултету у Сарајеву.

Похађао је постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду и на Институту за драму и театар у Лођу (Пољска), а у оквиру студијских боравака био је у Великој Британији и САД.

Од 1975. године био је драматург, а од 1986. до 1992. уметнички руководилац и директор сарајевског „Kамерног театра 55“.

У југословенским часописима и зборницима објавио је већи број драматуршких анализа, студија и есеја о теми позоришта, филма и телевизије (десетак година био је стални ТВ критичар сарајевске ревије „Одјек“), те позоришних и телевизијских критика и приказа.

Аутор је више радио драма од којих су најпознатије „Соба“, „Kонцерт за Регину Олсен“, „Quid nimis” и „Рибљи плес”.

Писао је телевизијске сценарије „Заједно”, „Будите исти за двадесет година” и „Перспектива рајског дола” за ТВ Сарајево, те „Настајање/ Нестајање” за ТВ Београд.

Телевизијска драма „Будите исти за двадесет година” адаптирана је и изведена у Народном позоришту у Зеници.

У периоду од 1994. до 1996. године режирао је „Голи живот”, прву играну телевизијску серију у Републици Српској, а од 1995. до 2000. године био је ангажован у „Срна филму” као продуцент и уметнички саветник.

За документарни филм „Повратак јужним планинама” (у продукцији „Срна филма”) добио је Награду за најбољи етнолошки филм на Међународном фестивалу МЕФЕСТ, одржаном 1999. године на Златибору.

Током 2000. године запослио се као драматург Народног позоришта у Београду у којем остаје све до пензионисања. 

У периоду од 2001. до 2005. године с великим успехом је обављао функцију директора Драме Народног позоришта, а три представe из његовог мандата - „Хасанагиница“ (2001), „Велика драма“ (2002) и „Госпођа министарка“ (2004) и даље су на редовном репертоару. 

За Дан Народног позоришта 22. новембра 2016. године Милановићу је уручен Печат Народног позоришта који се додељује поводом посебног доприноса животу и раду Kуће.

Комеморација ће бити одржана у уторак 14. фебруара у 14 часова у Народном позоришту.