Вести

НЕЛА МИХАИЛОВИЋ ГЛУМИЦА ВЕЧЕРИ НА 20. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“

6 април 2015

Стручни жири 20. Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу, четврте фестивалске вечери, доделио је Нели Михаиловић Награду за глумицу вечери, за улогу Рајне Малетић Долске у драми „Књига друга“, по тексту Бранислава Нушића и у режији Анђелке Николић.
Представа је изведена у оквиру такмичарског програма у којем, осим Народног позоришта у Београду, учествују и Народно позориште Сомбор - Крушевачко позориште ("Доктор Нушић"), Атеље 212 ("Казимир и Каролина"), Позориште Бошко Буха ("39 степеника") и Југословенско драмско позориште ("Разбијени крчаг").
У стручном жирију су, као и прошле године, драмска уметница Ђурђија Цветић и театролози Милован Здравковић и Петар Зец. Најбољем глумцу припашће статуета Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића, и новчана награда од 150.000 динара.
Представа “Књига друга”, премијерно је изведена 20. октобра прошле године на Сцени "Раша Плаовић", тачно на 150 -ту годишњицу рођења тог славног српског комедиографа.
Ову „салонску" драму у три чина, која је по први пут постављена у Народном позоришту у Београду, карактеристишу мелодраматични токови и разноврсне неочекиване ситуације у којима је писац желео да на известан симболистички начин прикаже мистичне везе љубави и људске судбине.
Дело је написано 1927. године, када се и дешава радња, а у фокусу су славна глумица и разочарани обожавалац, док су теме моћ и положај жене, уметности, питања слободе, насиља, пријатељства...
Нушић се у овом веома ретко извођеном комаду, представља као патријархални писац, бранилац моралних вредности, а не као комедиограф на тему нашег менталитета.
У подели су, осим Неле Михаиловић, и Златија Ивановић (Ида Подградска, драмска субрета), Марија Бергам к.г. (Мира, почетница и ученица Рајнина), Срђан Карановић к.г. (Љубавник), Гојко Балетић (Господин Теодор), Бојан Кривокапић (Драмски писац), Андреја Маричић (Уредник „Комедије“), Данијела Угреновић (Критичарка ревије „Нови хоризонт“), Предраг Милетић (Критичар журнала „Јутро“), Душан Матејић (Иван Ивановић) и музичар Душан Стојановић.
М.Б.