Вести

НУШИЋЕВ “ДР” 7. ОКТОБРА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ “БИТКА ЗА БЕБЕ”

22 септембар 2011

У оквиру акције Фонда Б92 „Битка за бебе“, којој се прикључило и Народно позориште, 7. октобра на Великој сцени биће изведена Нушићева комедија „Др“ у режији Јагоша Марковића, а комплетан приход ће бити уплаћен на рачун те акције чији је циљ прикупљање средстава за куповину 100 инкубатора за превремено рођене бебе у Србији.

Инкубатори у Србији стари су и по 40 година - старији од родитеља многих превремено рођених беба којима представљају први дом. Овим инкубаторима је одавно истекла гаранција, резервне делове за њих је готово немогуће набавити, а сервисирање постаје немогућа мисија. Смртност новорођенчади тешке до 999 грама у Србији износи 60%, док је у земљама Европске Уније и САД 15%. Под оваквим околностима у питање је доведено основно људско право – право на живот!
Здравственим институцијама у Србији је, да би заштитиле то право, потребно 100 нових, савремених инкубатора. Застарела опрема не само што не пружа бебама адекватну негу, већ додатно отежава њихову ионако претешку борбу за живот. Напори које појединци, држава и државне институције улажу у том правцу нису довољни како би се проблем решио, зато нам је циљ да мотивишемо појединце да позову компаније да се прикључе широком фронту у борби за заштиту основног права беба – права на живот.
На сајту www.bitkazabebe.rs грађани могу да гласају за компаније за које верују да могу да спасу људски живот. Они ће тако изабрати компаније хероје и позвати их да дају свој допринос у овој пресудној бици.
Ово је битка у којој се боре најмањи и најмлађи борци које је свет икада видео. Али, ова битка није и не сме бити само њихова. Стога Вас позивамо да се прикључите борби за прикупљање 100 нових инкубатора. Од суштинског је значаја да јавност Србије буде правовремено и подробно обавештена о акцији. Будући да је то поље Ваше експертизе и да управо Ваш позив може бити пресудан, верујемо да ћете се прикључити акцији и помоћи да заједно победимо. Од Вашег учешћа зависе њихови животи, јер ни хероји не могу сами.
Сви треба да знају да се у Србији данас води битка о којој се не пишу херојске приче. Битка у којој нема ордења. Битка у којој је једина награда живот. У њој се боре најмањи и најмлађи борци које је свет икада видео.
Ово је битка за све храбре људе. Ово је битка за живот. Ово је битка за бебе!
Поштована публико, позивамо вас да 7. октобра дођете у Народно позориште и подржите ову акцију.
Представа "Др" премијерно је изведена 26. јуна 2008. године.