Вести

ОБНОВЉЕНИ ВЕРДИЈЕВ “ДОН КАРЛОС” ПОСВЕЋЕН ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ

23 јануар 2012

Обнова опере „Дон Карлос“ Ђузепеа Вердија, која је после три сезоне поново уврштена на репертоар Велике сцене, одржана је у суботу 4. фебруара. Уочи почетка представе, публици се обратио в.д. директора Опере Ђорђе Павловић који је рекао да је то извођење посвећено прослављеном басу Живану Сарамандићу који је припремао улогу Великог инквизитора, али је преминуо 30. јануара у Београду, у 73. години.

Режију Младена Сабљића обновила је Ивана Драгутиновић Маричић, а солистичке улоге остварили су Иван Томашев (Филип), Ана Рупчић Петровић (Елизабета), Душан Плазинић (Дон Карлос), Јадранка Јовановић (Еболи), Миодраг Д. Јовановић (Родриго), Драгољуб Бајић (Велики инквизитор), Вук Матић (Фратар), Александра Стаменковић Гарсија (Тебалдо), Биљана Солдо (Глас са неба), Дарко Ђорђевић (Гроф Лерма), Игор Матвејев (Краљевски хералд) и Сузана Тодоровић (Грофица Аремберг).
У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта, а диригент је Дејан Савић.
Вердијев „Дон Карлос“, написан по поруџбини Париске опере, премијерно је изведен у француској престоници 1867. године.
Либрето за оперу у четири чина према Шилеровој драми написали су Жозеф Мери и Камиј ди Локл, а радња се дешава у Шпанији око 1560. године.
”Дон Карлос”, опера изражајних и веома захтевних арија, која тражи посебну пажњу публике, последњих деценија незаобилазни је део репертоара озбиљних светских оперских кућа.
У Сабљићевој режији, опера је премијерно изведена 9. октобра 1992. године, а први пут је обновљена 18. фебруара 2006. године.
Последњи пут “Дон Карлос” је био на репертоару Велике сцене Народног позоришта 17. новембра 2008. године.  
М.Б.