Вести

Образложење о избору добитница за Награду ,,Петар Банићевић” за 2018. годину

13 март 2019

Жири у саставу: Тања Шљивар, в.д. директоркe Драме Народног позоришта, Бојан Кривокапић глумац и прошлогодишњи добитник награде и Славко Милановић, драматург, већином гласова донеo је одлуку да се Награда ,,Петар Банићевић” ( која се додељује глумцу или глумици старосне доби до 40 година живота, који су запослени на неодређено или одређено време, те ангажовани по основу уговора о уметничкој сарадњи или по неком другом хонорарном уговору у Народном позоришту, за 2018. годину) додели равноправно глумицама Сузани Лукић и Хани Селимовић. Награда се састоји од бронзаног рељефа са профилом уметника чије име носи и оригиналне плакете (уметнички рад Герослава Зарића) и не садржи новчани део.

Сузана Лукић је у репертоару који је остварен током календарске 2018. године, остварила највећи број улога,  у којима је показала широк дијапазон глумачких средстава и савремени сензибилитет окренут колективној глумачкој игри, првенствено улогом у представи Боливуд, а онда и улогама  Данице у Ожалошћеној породици и  Аделе у представи Дом Бернарде Албе.

Хана Селимовић је својим драмским улогама у претходних неколико сезона (Саша у представи Иванов  и Анисја у Царству мрака, као и у представи Царство небеско), те исказаним високим степеном професионализма у послу и односу према Народном позоришту, показала да заслужује да постане и стално запослена чланица ансамбла, чему је, између осталог, ова Награда и препорука.

Жири овом приликом жели да укаже и на проблем забране запошљавања у јавном сектору, који се не односи само на Народно позориште, него на  институције културе уопште, јер ускоро, због овог проблема,  Награду ,,Петар Банићевић“ неће имати ко да прими.